Imaginile tainei Naşterii Domnului

Data publicării:
stirea 202 20icoane-40719

La mănăstirea Sfintei Cruci, o mare parte din frescă o reprezintă scena pesterii şi ieslei în care mântuitorul a venit pe lume.

"Sărbătoarea naşterii Domnului este cadoul, darul pe care tatăl ceresc îl face omenirii. Il trimite pe fiul său Mântuitorul om adevărat şi Dumnezeu în acelaşi timp să moară şi să ne mântuie. Sărbătoarea naşterii Domnului e o sărbătoarea naşterii creştinătăţii", spunemaica Iustina, călugăriţă în cadrul mânăstirii Sfintei Cruci

Scena este una dintre cele mai ample din întreaga biserică. Credincioşii pot să vadă exact ca într-un spectacol cum întregul univers participă la naşterea Domnului. Cei care privesc atent pot vedea ca femeia şi pruncul nu sunt împreună.

Sincron Ramona Novicov - critic de artă

TC IN 00 04 12

"Fecioara ştie că acest prunc proiectat pe însăşi gura iadului şi venit să mântuie lumea nu îi aparţine s-a întors şi-l lasă lumii, ni-l lasă nouă."

TC OUT 00 04 26

O parte din simbolurile care apar in icoana ortodoxă se regăsesc in basilica catolică. Aici insă scena naşterii mîntuitorului transmite privitorului un alt sentinent.

Criticul de artă Ramona Novicov este de părere că"Maica sfântă, ca orice mamă stă pe pat, soţul ei îi aduce pruncul îl înfăţişează, totul e în cadrul domestic, calm, plin de duioşie de sentimente materne."

Mesajul este unul cât se poate de clar: familia este modelul creştin. Odată cu naşterea Mântuitorului s-a născut o nouă familie, cea a creştinătăţii. Opulenţa picturii, culorile vii şi puternice se regăsesc şi în tablourile ce înfăţişează scena ieslei din Betlehem. Aici fecioara Maria cu pruncul apare asemeni unei adevărate impărătese.

"Este inspirată din tema "magnificant", o temă occidentală, incoronarea fecioarei in glorie care îşi ţine pruncul şi care poartă pe cap coroana. Ea aduce acestă notă de biserică glorioasă şi de umanitate care şi-a implinit destinul", spune criticul Ramona Novicov.

Credincioşii recunosc că işi fac rareori timp pentru a admira cu sufletul icaonele sau tablourile religioase din biserici. Crăciunul sau naşterea Domnului sunt împreună cu Paştele cele mai importante sărbători creştine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri