Sari la conținut

Impozit pe neglijență. Primarii marilor oraşe propun suprataxarea proprietăţilor neîngrijite

Fie că vorbim de clădiri monument în paragină sau de foste zone industriale, acum abandonate, nu există oraş din România care să nu aibă astfel de "pete" nedorite pe teritoriul său. În Oradea, fosta întreprindere Înfrățirea, clădirea fabricii de conserve Avântul ori cazarma husarilor sunt ruine care îi deranjează pe cei ce locuiesc în preajmă.

"Este un loc care atrage mizeria și gunoaiele și sunt cetățeni care vin și își depozitează aici gunoaie de tot felul."

"Ar trebui făcut ceva, boschetarii dau foc, anul acesta au dat foc de 2-3 ori și au venit pompierii să stingă."

"Sigur că strică aspectul estetic al orașului. Pe un fost sit industrial cum este "Înfrățirea" vedem o grămadă de bălării, care, până la urmă, pot să crească atât de mari încât pot să acopere și clădirea", spune Adriana Lipoveanu, arhitectul șef al municipiului Oradea.

Ca să îi determine pe proprietari să îşi repare clădirile şi să cureţe terenurile, autorităţile le-au întins o mână de ajutor.

"Să-i sprijinim pe partea de documentație, obținerea vizei, documentații pentru a fi valorificate. Pot fi transformate în parcuri industriale, în blocuri de locuințe, în zone cu sedii de instituții publice", explică Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Dacă nici aşa situaţia nu poate fi remediată, intră în acţiune amenzile de până la 2500 de lei aplicate prin hotărâre de consiliu local. Însă Nici aceste sancţiuni nu sunt convingătoare, aşa că primarii marilor oraşe au venit cu o propunere.

Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România: "Solicitarea Asociației Municipiilor din România, adresată tuturor conducerilor partidelor parlamentare, este de a susține acest amendament și a reintroduce în codul fiscal posibilitatea introducerii impozitului suplimentar în Codul Fiscal a imobilelor neîngrijite."

Mai precis, proprietarii nepăsători ar putea plăti un impozit de cinci ori mai mare decât în prezent. Specialiştii sunt convinşi că în acest fel proprietarii sunt constrânşi să reabiliteze imobilele ori să vândă construcţiile şi terenurile. Soluţii asemănătoare sunt prevăzute pentru una dintre cele mai mari foste zone industriale din Oradea.

Dacă va fi introdusă în viitorul Cod Fiscal, măsura impozitării suplimentare pentru clădirile și terenurile neîngrijite ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş