În Bihor au sosit mai puține atestate de producător decât cele necesare

Data publicării:
atestate producator 180515

Deși la 1 mai fiecare producător agricol trebuia să înlocuiască vechile certificate cu atestatul de producător, autoritățile s-au izbit de o problemă: documentele trimise în județ de la Imprimeria Națională, printre care și carnetele de comercializare, sunt prea puține. Până acum, au sosit în județ 1276 de atestate de producător și 1247 de carnete de comercializare.

"Am făcut comanda cum am știut noi: știm câți producători sunt și am făcut pentru fiecare câte un atestat și un carnet de comercializare. Ei când au apărut ele ne-am dat seama că un producător ar putea avea și 5 și 10 carnete de producător și atunci am făcut din nou comanda. Am mai comandat încă 200 și carnete de comercializare încă 300", spune Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

Situația a apărut pentru că un atestat are doar 10 poziții ce pot fi completate, iar unii producători vând mai mult de 10 categorii de produse.

"Acum le-am primit de câteva zile și încă nu înțelegem nici procedura, cum funcționează. Trebuie să ne întrebăm, să ne interesăm. Vom vedea dacă o să ne ajungă", spune Ferenc Postos, agricultor.

Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor, consideră că este vorba despe o "culpă comună atât a autorităților locale, care nu au insistat suficient pentru promovarea prevederilor acestui act normativ, astfel încât producătorii din timp să depună cereri pentru necesar, cât şi a fermierilor, ce s-au lăsat pe ultima zi."

Numărul de documente de care este nevoie pentru producători nu este cunoscut cu exactitate. Fiecare primărie va trimite necesarul Consiliului Județean pentru ca acesta să facă o nouă comandă Imprimeriei Naționale. Direcția Agricolă le-a transmis edililor ca prioritate la distribuirea documentelor să aibă Cei care au produse perisabile pregătite pentru vânzare.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri