Sari la conținut

În județul Satu Mare, peste 4300 de copii sunt crescuți de rude, după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate

În comuna Bixad (Satu Mare) rar găseşti o uliţă fără vreun localnic plecat la muncă în străinătate. 84 de copii proveniţi din 41 de familii au rămas în grija bunicilor sau a rudelor. Este și cazul Mărioarei și a Irinei, două adolescente care au 15, respectiv 16 ani. Au crescut cu bunicii de când aveau doar 5 luni, pentru că la începutul anilor 2000 părinții lor au plecat la muncă în Franța. Tatăl lucrează în construcții, în timp ce mama este menajeră.

"- Le e bine și acolo, dar e greu că sunt despărțiți…dar n-avem ce să facem. Că aici, ce să facem?!
- N-a fost greu în toți anii ăștia?
- Greu a fost, dar a trecut. Se duc toate. Acum sunt mari, la liceu", spune Gheorghe Bogdan, bunicul fetelor.

"Dacă ne vor asculta, vor fi noi până se vor căsători. Daca nu, vor veni părinții acasă să le conducă. Dar, până în prezent, au fost foarte deștepte şi cuminți", completează Ana Bogdan, bunica celor două adolescente.

Cei mai mulţi dintre sătmărenii care au luat calea străinătăţii au făcut-o de nevoie. Majoritatea provine din mediul rural, unde oamenii găsesc cu greu un loc de muncă, iar salariile sunt mici în comparaţie cu nevoile familiei.

"S-au desființat locurile de muncă… Am avut o fabrică de cherestea în localitatea Bixad, care s-a desființat.  În lipsa locurilor de muncă ei pleacă în străinătate", explică Mărioara Frățilă, consilier social la Primăria din Bixad.

Plecarea părinţilor la muncă în străinătate a devenit un adevărat fenomen mai ales în Ţara Oaşului. În localităţi precum Călineşti-Oaş, Truţ, Bixad sau Gherţa sute de copii au rămas acasă, fără unul sau ambii părinţi. În tot judeţul există peste 4000 de copii în această situaţie.

"La copiii cu părinte unic susținător plecat în străinătate - dacă în 2015 avem 446, în 2014 aveam doar 286. Aproape dublu", susţine Sânziana Cristea, director CJRAE Satu Mare.

În ultimii ani, însă, tot mai multe familii de sătmăreni care muncesc în străinătate și-au dus copiii cu ei. În acest fel, statisticile indică o uşoară scădere a numărului minorilor lăsaţi în grija rudelor: de la 4900 acum trei ani, la 3383 în 2015.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa