În Oradea, formaţiunile comunităţii maghiare au sărbătorit separat ziua de 15 martie

Data publicării:
manifestari Tokes5

Primii care au sosit la statuia revoluționarului maghiar Szacsvay Imre din parcul Libertății au fost susținătorii Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Peste 200 de persoane l-au ascultat pe europarlamentarul Laszlo Tokes. Acesta a îndemnat la împăcare între români și maghiari, dar n-a omis să facă referire la scăderea drastică a minorității maghiare din Transilvania.

"În prezent am scăzut sub 20%; acesta este rezultatul acelei politici naționaliste, la urmă național șoviniste-comuniste, care a dus la omogenizarea forțată a minorităților", a susţinut Tokes.

Deși autoritățile s-au mobilizat cu peste 150 de polițiști și jandarmi pentru menținerea ordinii, manifestările au decurs fără Incidente și s-au încheiat puțin după ora 12.

Comemorarea revoluției din 1848 a continuat cu manifestările organizate de UDMR Bihor, la ore diferite de cele ale Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Alături de conducerea județeană a Uniunii Democratice Maghiare din România au fost și reprezentanții partidelor românești. Aceştia au depus coroane la monumentul lui Rulikowski Kazmer, dar și la statuia lui Nicolae Bălcescu.

Ioan Mang, președintele PSD Bihor: "Cred că această zi trebuie respectată de către toți românii, indiferent de culoarea politică."

Gavrilă Ghilea, președintele PDL Bihor: "Am venit din respect pentru confrații noștri maghiari. Şi dumnealor sunt prezenți la toate sărbătorile românilor."

Odon Szabo, preşedintele executiv al UDMR Bihor: "Fiecare comunitate are nevoie de aprecierea celuilalt. Dacă prețuiești o comunitate poți să aștepți să fi prețuit la rândul tău și tu ca și comunitate."

Mircea Mălan, viceprimarul Oradei: "Pentru noi sunt importante proiectele orașului și, ca urmare, alianțele politice se fac în ideea de a duce mai departe aceste proiecte. Dacă proiectele au fost asumate, nu se pot schimba doar pentru că la nivel național s-au schimbat alianțele."

La statuia lui Imre Szacsvay, peste 600 de simpatizanți au ascultat mesajul premierului Victor Ponta și discursul președintelui UDMR, Hunor Kelemen. Acesta a ținut să-i mulțumească reprezentanților partidelor românești pentru prezența la cea mai importantă sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni.

Hunor Kelemen, președintele UDMR: "Sunt alături de noi în 15 martie, arătându-le tututor celor care nu cred în normalitate, că se poate aici, la Oradea, se poate și în alte orașe și municipii să sărbătorească împreună."

Organizatorii manifestărilor au respectat scenariul traditional de 15 martie, în ciuda faptului că vântul puternic și ploaia au scurtat timpul dedicat depunerilor de coroane. Nu a lipsit obișnuita defilare cu torțe, condusă de husari pe Corsoul din Oradea.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri