În Oradea se va înfinţa o şcoală de restauratori

Data publicării:
restauratori

Pentru a deveni restauratori cu acte în regulă, tinerii orădeni nu mai trebuie să urmeze şcoli speciale în alte oraşe din ţară. Un investitor a început demersurile pentru înfiinţarea unei şcoli de profil în Oradea.

"În Oradea, şi nu numai, este lipsă foarte mare de restauratori şi am decis împreună cu partenerii mei că ar fi nevoie să facem o asemenea şcoală", spune Sandor Gyorgy Foris, fondatorul şcolii de restauratori.

Viitorii cursanţi se vor aşeza în bănci anul viitor. Şcoala de restauratori va funcţiona pe principiul unei şcoli postliceale şi va avea o durată de 3 ani.

"Sunt foarte binevenite aceste cursuri, pentru că sunt anumite etape şi anumite faze de lucrări care trebuie foarte bine cunoscute", este de părere Ioan Mintaş, managerul unei firme de construcţii.

Ideea i-a încântat pe absolvenţii Liceului de Arte din Oradea.

"Întotdeauna când am văzut clădiri care sunt distruse şi părăsite tot timpul m-am gândit ce fain ar fi să restaurez, să încerc să fac ceva."

"Mi-aş dori meseria asta. Mi se pare o meserie foarte interesantă."

"Evident că e o mare nevoie de specialişti pentru a pune în valoare acest patrimoniu. În primul rând pentru a-l conserva, pentru a-l restaura şi pentru a îl pune într-un circuit adevărat al turismului cultural de ţinută europeană", consideră Ramona Novicov, critic de artă.

Din cele 100 de clădiri monumente istorice din Oradea, au fost reabilitate nouă clădiri din centrul istoric. Anul viitor vor fi refăcute cel puţin cinci clădiri.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri