Sari la conținut

În plină caniculă, un sat din Bihor nu are apă la reţea

Codul portocaliu de caniculă a devenit şi mai greu de suportat pentru aproape 250 de locuitori,majoritatea vârstnici, ai unei localităţi din Bihor. Aceştia au rămas de o săptămână fără nici o picătură de apă deşi au reţea introdusă. Oamenii se tem mai mult pentru animalele pe care le au în gospodării, care riscă să moară de sete dacă situaţia se prelungeşte.

Strop cu strop, sătenii din localitatea bihoreană Talpe scot apa din cele două fântâni care au mai rămas în localitate.

"Pur şi simplu nu avem deloc, defel, este oprită complet. Animalele sunt pe păşune care suferă", spune Ioan Pavel, localnic din Talpe.

"Vrei să bei apă rece sau să faci un duş - nu poţi. Ne descurcăm cum putem: avem bazine unde avem apă de la ploaie... foarte, foarte rău", a completat Cosmin Bejenaru.

Oamenii spun că sunt cu facturile achitate la zi către primăria Drăgăneşti, cea de care aparţin, dar care nu ar fi plătit furnizorul, primăria Budureasa.

"Noi am plătit, ne-am făcut datoria faţă de ei, dar nu-şi fac ei faţă de noi."

"Noi am plătit cât au zis că face. Cei din Budureasa au zis că nu am plătit. Noi nu ştim care este adevărul, dar ştim că nu avem apă."

"Foarte rău: să spălăm cu mâna toate hainele. (...) Ca să facem o lingură de mâncare, trebuie să aduc apa de la doi kilometri în spate cu găleata."

Cel mai mult localnicii îşi fac griji pentru animalele din gospodării.

"De vreo săptămână animalele nu mai au ce să bea. (...) Am tras apă din vale, dar acum şi valea a secat", spune Sergiu Pavel, localnic din Talpe.

Primarul comunei Drăgăneşti, Adrian Banda, se apără şi spune că datoriile pe care le are localitatea nu au legătură cu întreruperea apei: "Avem o mică restanţă faţă de cei de la Budureasa, dar nu era un impediment. Am discutat cu domnul primar a înţeles, treptat vom achita si acele datorii."

"Din cauza secetei - asta e, nu avem ce face, se sistează apa ce e stipulată în contractul cu dânşii. Posibil ca şi în următoarele zile să sistăm şi în alte localităţi din cauza secetei", a declarat Ionel Lucan, reprezentant al Primăriei Budureasa.

Primarul din Drăgăneşti spune că o soluţie pe termen lung ar putea fi forarea unor puţuri de apă lângă localitate. Pentru asta a făcut deja demersurile necesare la Apele Române, iar noul sistem ar putea deveni operaţional din toamnă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş