Sari la conținut

Înapoi, spre Occident. Românii stabiliţi în străinătate preferă să rămână departe de ţară

Lipsa unui loc de muncă stabil l-a făcut pe Gheorghe Moldovan să părăsească Mureșul natal în 2003. A acceptat o ofertă din Italia și de atunci lucrează la Roma, unde s-a stabilit și familia lui. Chiar dacă este îi este greu departe de ţara natală, spune nu s-ar întoarce în România.

"Aștia de la noi, în loc să facă ceva pentru țară, o distrug. Am avut fabrici, uzine, praf totul acum. De ce nu încearcă să ne facă ei locuri de muncă aici, ca să nu mai lucrăm pentru străini?"

Adică acolo unde, deşi situaţia nu este cea mai bună, sunt mai bine plătiţi decât în ţară.

"Nu mai e de muncă, nu prea mai suntem plătiți, nu mai fac patronii contracte de muncă, poți lucra doar la negru. Dacă muncești te trezești că nu ai taxele plătite", spune Daniel Marciujic, român plecat la muncă în Italia.

De fiecare dată când vin acasă, românii sunt rugaţi de colegii din ţările de adopţie să le aducă preparate tradiţionale. Astfel, din bagaje nu lipsesc bucata de slănină și sticla de palincă.

Pe drumul lor înapoi, în Occident, românii trebuie să treacă prin vămile din vestul ţării, unde traficul creşte în aceste zile. Pentru prevenirea ambuteiajelor, autorităţile au luat deja măsuri. Una, online.

"Poliția de Frontieră a lansat de curând o aplicație care îi ajută pe șoferi să afle în timp util cât de aglomerată este vama prin care vor să iasă sau să intre în țară. Căutând Vama Borș primim următoarele informații. Pe sensul de ieșire avem 6 artere pentru autoturisme și 2 pentru autocamioane, iar timpul de așteptare este de maximum 10 minute", spune Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea

Însă puţini şoferi folosesc aplicaţie.

"Dacă știam, mă uitam, dar nu am știu de aplicația asta."

"Prin stație ne întrebăm sau venim direct și vedem."

În ultimul weekend din aprilie prin Vama Borș au intrat în România aproximativ 30 de mii de persoane.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi