Încă o bijuterie arhitectonică a Oradei își recapătă strălucirea. O parte din fațada Casei Kolozsváry a fost refăcută

Data publicării:
casa kolozsvary
foto: Primăria Oradea

Lucrările de refacere a uneia dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Oradei, Casa Kolozsváry, se apropie de final. Muncitorii au demontat o parte din schelele folosite pentru reabilitarea fațadei imobilului. 428.000 de lei costă lucrările ale căror termen de finalizare este luna iunie a acestui an.

foto: Primăria Oradea
foto: Primăria Oradea

foto: Primăria Oradea

Refacerea Casei Kolozsváry a început anul trecut, în 4 iunie, și trebuie terminate în termen de 12 luni. Până acum au fost date jos tencuielile degradate, au fost tencuite ambele fațade – spre Strada Republicii și spre strada Iosif Vulcan și a fost reabilitat acoperișul.

Constructorul a înlocuit sau a reabilitat tâmplăriile, a izolat balcoanele, a recondiționat balustradele și a montat jgheaburile și burlanele. De asemenea, s-a trecut la ”realizarea ornamentelor tip butoni florali pe ancadramentul ferestrelor care fuseseră acoperite cu tencuială în urma intervenției care a avut loc în jurul anilor 1970”, au precizat, într-un comunicat, reprezentanții Primăriei Oradea.

În următoarea perioadă urmează lucrările de la parterul clădirii și la peretele dinspre Corso. Valoarea totală a lucrărilor depășește 428.000 de lei.

Casa Kolozsváry a fost ridicată între 1910 și 1912, pe locul unei case fără etaj pe care proprietarul, bijutierul Sándor Kolozsváry, a demolat-o. Clădirea cu trei etaje a fost ridicată pe structură metalică și era foarte modern pentru acei ani.

”La vremea respectivă, la parter funcționa o bijuterie, un magazin de modă şi alte spaţii comerciale, iar la etaje erau spaţiile de locuit”, se arată în comunicatul administrației orădene.

Casa Kolozsváry este inclusă în Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri