Sari la conținut

Încă o zonă pietonală în Oradea. Maşinile, scoase de pe Strada Libertăţii

Încă o stradă din Oradea va fi transformată în zonă pietonală. Este vorba despre Strada Libertăţii, care în următorii doi ani îşi va schimba înfăţişarea printr-un proiect susţinut, speră autorităţile, cu fonduri europene. În acest fel, edilii vor să pună în valoare malul drept al Crişului Repede, în zona centrală, şi să-l transforme într-un loc de promenadă.

Investiţia în valoare de 2,2 milioane de euro, din care contribuţia oraşului ar urma să fie de 2%, presupune desfiinţarea tuturor locurilor de parcare de pe străzile Libertăţii, Iosif Vulcan şi Nicolae Grigorescu. Vor fi instalate module termice pentru locuinţe şi va fi înlocuit întregul sistem de canalizare. În plus, în locul asfaltului vor fi puse plăci din porfir şi piatră naturală.

"Sistemul de iluminat va fi complet regândit cu sistem LED, mobilierul urban în linia a ceea ce e prevăzut în zona centrală", a explicat Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea.

La capătul Străzii Libertăţii spre parcul cu acelaşi nume va fi amenajat un sens giratoriu, care va asigura accesul către o parcare supraetajată ce va fi amenajată în zonă. În partea dinspre podul Sfântul Ladislau, autorităţile îşi doresc o alee pietonală.

"Vrem să legăm această zonă pietonală pe sub pod, pe malul drept, de promenada care există până aproape de podul Ladislau, de cealaltă parte", spune viceprimarul Mălan.

2

Proiectul va fi depus spre finanţare în această lună. Termenul de realizare este de 24 de luni de la desemnarea unei firme care va proiecta şi realiza întreaga lucrare.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Pe aceeași temă