Încălzire cu apă geotermală şi bani norvegieni pentru locuinţele din Oradea

Data publicării:
BETA termie

Fondurile obţinute de la Guvernul Norvegiei vor fi folosite pentru amenajarea unui sistem de extragere a apei geotermale şi de distribuţie în zona străzii Universităţii din Oradea.

"Punctul termic va fi alimentat atât din apă geotermală, cât şi din sistemul centralizat; este amplasat în curtea liceului sportiv şi va deservi zona din jurul acestui punct", a detaliat Marius Moş, directorul Direcţiei Dezvoltare din Primăria Oradea.

"Vom avea costuri mai mici globale în sistemul de termoficare; în termeni de mediu vom încălzi oraşul în condiţii mai ecologice decât acum", explică Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Apa de 85 de grade va fi adusă la suprafaţă cu ajutorul unei sonde. Ea va fi apoi pompată către un punct termic mixt.

"Apa geotermală trece printr-un schimbător de căldură şi încălzeşte altă apă tratată, curăţată, agentul termic care merge apoi la punctele termice", a detaliat Marcel Roşca, prorectorul Universităţii Oradea, profesor în cadrul Facultăţii de Energetică.

Prin transferul termic, temperatura apei termale extrase scade la 15 grade. Ea va fi împinsă spre o pompă de reinjecţie, care va reintroduce în zacământul din subsol apa extrasă prin sondă.

Orădenii sunt încântaţi de aceste investiţii, care reduc dependenţa de diferitele tipuri de combustibili folosiţi până acum.

"Mă gândesc că sursa asta ar fi una mai ieftină şi ar fi o idee bună."

Cele două proiecte ar urma să aducă beneficii la nivelul întregului oraş, care va face o economie de 30% la producerea agentului termic din 2016.

"Aceste economii pe care le vom face datorită noului sistem vor putea fi direcţionate către partea de investiţii în sistemul de termoficare, bani pe care în prezent îi oferim ca şi subvenţie pentru încălzirea oraşului", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În perioadele foarte reci, când apa geotermală nu va fi suficient de caldă pentru a încălzi locuinţele, sistemul centralizat va putea ajuta cu un plus de agent termic. În total, cele două proiecte bazate pe apă geotermală vor încălzi sute de blocuri şi case, dar şi licee, baze sportive sau viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri