Încălzirea geotermală, explicată de islandezi. Inginerii nordici susțin cursuri la Universitatea din Oradea

Data publicării:
geotermal

Gheizere care aruncă jeturi fierbinți, sere în care temperatura este menținută constantă cu ajutorul căldurii din adâncuri și mii de locuințe conectate la o rețea de încălzire bazată pe apă geotermală. Așa arată Islanda, o țară care profită încă de la începutul secolului trecut de uriașele zăcăminte termale din subsol.

"Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda", spune Arni Ragnarsson, inginer geotermalist.

Nordicii au realizat că apa termală este cea mai ieftină sursă de încălzire.

"Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp - n.n.) costă 50-55 euro pe lună", a precizat dr. Pall Valdimarsson, profesor geotermalist.

În România, foarte puține locuințe sunt încălzite cu ajutorul apei termale. Printre beneficiari sunt locatarii unor cartiere din Oradea și din orașul bihorean Beiuș.

"- E suficient, pentru noi este foarte bine. Suntem foarte mulțumiți cu ea.
- Este cald?
- E cald", recunoaşte Irina Gal, locatară a unui bloc încălzit cu apă termală.

"Este foarte bine de când este pe apa asta geotermală."

Potrivit datelor oficiale, în România se extrage mai puțină apă geotermală decât e prevăzută în licențe. Pe lângă aceasta, unele sonde construite acum patru decenii se distrug pe an ce trece

"În jur de 200 (de sonde - n.n.) pot produce apă geotermală sau puteau când au fost săpate. Unele dintre ele sunt într-o stare în care nici măcar nu mai merită să te obosești să încerci să le recondiționezi, mai bine sapi alta nouă", susţine prof. univ. Marcel Roșca, Departamentul de Energie Energetică a Universității din Oradea.

Specialiștii spun că o mare parte din țară se poate încălzi cu ajutorul apei termale, datorită uriașelor zăcăminte de care dispune.

"Zona de vest, din Baia Mare până în Timiș, pe valea Oltului, Cozia, Călimănești, Căciulata, unde se exploatează, dar se poate dezvolta pe sondele existente și se pot dezvolta altele noi și în zona Bucureștiului", detaliază profesorul Roşca.

"Aveți resurse fantastice de apă geotermală. Cred că ar trebui să vă concentrați pe zăcăminte, cum putem să punem rețeaua de încălzire în oraș ca să fie rentabile și nu prea scumpe", ne sfătuieşte Pall Valdimarsson.

Specialiștii de care este nevoie pentru realizarea proiectelor energetice bazate pe apă termală sunt școliți în aceste zile, în cadrul unui curs desfășurat la Universitatea din Oradea. Unii dintre participanți se vor implica într-un plan al autorităților locale, prin care cartierul Nufărul 1 va fi încălzit cu ajutorul apei geotermale.

"Avem 5000 de apartamente cu 15 mii de locatari, unde vom dori să utilizăm energia geotermală prin 270 de module termice, adică minipuncte termice de scară", a explicat Daniel Țigan, consilier în cadrul Primăriei Oradea.

Cursurile includ specializări, ateliere de lucru și stagii de câte o săptămână. Ele sunt susținute cu 1,1 milioane de lei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri