Incendiile din istoria Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Data actualizării: Data publicării:
incendii greci

Incendiul de sâmbătă nu este primul căruia i-a căzut victimă reședința Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. Prima dată se întâmpla în secolul al XIX-lea, când centrul oraşului a fost cuprins de foc, iar flăcările au distrus vechiul sediu al episcopiei și biserica Sfântul Nicolae. Alte trei incendii au afectat catedrala greco-catolică din Oradea de-a lungul a două secole.

În 19 iunie 1836, Oradea înfrunta cel mai mare incendiu din istoria orașului. Un foc mistuitor, care a durat trei zile, a făcut prăpăd pe malul stâng al Crișului Repede. Flăcările au distrus sute de case și construcții importante ale orașului.

Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea: "Focul a cuprins centrul Oradei, iar mai multe cladiri au fost afectate de incendiu. Prada i-a cazut și Catedrala greco-catolica Sfântul Nicolae al carei acoperiș a fost mistuit de flacari. La aproape 200 de ani de la acel moment, același lucru avea sa se întâmple și cu Episcopia Greco- Catolica din Oradea aflata la mica distanța de lacașul de cult."

Istoricii spun că locuințele din acea vreme erau lipsite de apărare în calea flăcărilor. Vântul puternic a dus la propagarea focului pe o distanță de câțiva kilometri.

Gabriel Moisa, istoric: "Cele mai multe case erau făcute din lemn, acoperișul cel puțin din lemn, acoperite cu stuf, cu vegetație, astfel încât, astfel pornind incendiul el a fost foarte greu de stăpânit."

Catedrala greco-catolic a suferit cel mai mult. Și sediul episcopiei din acele vremuri a fost cuprins de flacari.

Gabriel Moisa, istoric: "A fost afectat și fostul sediul al Episcopiei greco- catolice din Oradea. Era o altă clădire în această zonă, totuși a suferit prejudicii grave cu prilejul acelui incendiu."

Dovezi ale incendiului din 1836 au fost descoperite în urma cu un an, când, cu ocazia unor sapaturi a fost gasit un strat consistent de cenușa.

Doru Sicoe, istoric: "Stratul de cenușă întins pe kilometri practic, care se găsea până la un metru adâncime, să zicem. Era foarte vizibil și permanent peste tot și atunci ne-am dat seama că, într-adevăr, sunt urmele incendiului din 1836 care a devastat întregul oraș."

Nu este singurul incendiu cu care s-a confruntat catedrala greco-catolică din Oradea. În 1850, 1852 și 1902, alte trei incendii aveau să afecteze lăcașul de cult.

Ramona Novicov, critic de artă: "Vorbind la modul metaforic, biserica greco-catolică a trecut de multe ori printr-un foc mistuitor, este o biserică martiră și focul acesta care arde clădirile, din fericire nu arde spiritul."

Acum două zile însă, pentru a cincea oară în istoria locală, episcopia greco-catolică a fost pusă, din nou, la grea încercare, după ce acoperișul Palatului episcopal a fost cuprins de flăcări.

Ramona Novicov, critic de artă: "Toată lumea este convinsă că acest palat, în sfârșit, va renaște în frumusețea lui. Va fi refăcut, există planurile, există toate premisele și mai ales există solidaritatea orădenilor, a tuturor orădenilor va renaște în frumusețea lui."

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri