Încep lucrările la Muzeul Francmasoneriei din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
muzeul francmasoneriei

Clădirea care la începutul secolului trecut a găzduit, în Oradea, Loja Masonică Sfântul Ladislau va fi transformată în următorii doi ani şi jumătate într-un muzeu al Francmasoneriei. Vizitatorii vor putea admira sala ritualurilor şi picturile păstrate de mai bine de 100 de ani. Restaurarea este finanţată din fonduri europene.

Construcţia care va adăposti Muzeul Francmasoneriei şi terenul de peste 1700 de metri pătraţi de pe Strada Armatei Române au o poveste aparte.

"Clădirea a fost contruită în anii 1901-1902 şi a adăpostit în prima jumătate a secolului trecut Loja Masonică Sfântul Ladislau", a aflat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

În perioada interbelică imobilul a adăpostit o creşă pentru copii orfani, inaugurată în 1923 de Regina Maria. În anii socialismului a funcţionat ca grădiniţă, iar în 1991 a devenit sediul Direcţiei Vămilor. Construcţia are în faţă două coloane şi un fronton grec.

"Dacă privim imaginile de epocă avea 8 sfincşi pe acoperiş care asigurau paza de spiritele malefice. Există o componentă ascunsă, iar clădirea exprimă acest lucru pentru că nu are ferestre, este ermetică, semn că trebuie să fii îniţiat ca să intri înăuntru", a explicat Ramona Novicov, critic de artă.

După ce săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru restaurarea clădirii Muzeului Francmasoneriei, joi amplasamentul a fost predat constructorului.

În doi ani şi jumătate va fi refăcută faţada, vor fi compartimentate încăperi şi vor fi resturate picturile. În plus, vor f făcute intervenţii la sistemele de ventilare şi climatizare şi vor fi îmbunătăţie sistemele sanitare şi electrice.

"După finalizarea lucrărilor care vor dura 30 de luni să deschidem acest spaţiu ca şi muzeu să poată fi vizitat pentru că în această perioadă se va lucra la picturile iniţiale de acolo, vor fi restaurate tâmplăriile", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Lucrările vor începe în zilele următoare, iar pentru asta au fost alocaţi trei milioane 700 de mii de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri