Sari la conținut

Încep reparaţiile la pista aeroportului din Oradea

Printre avioanele care aterizează şi decolează de pe aeroportul din Oradea şi-au făcut apariţia utilajele firmei austriece care a câştigat licitaţia pentru amenajarea noii piste. Forţaţi de întârzierea cauzată de contestaţiile depuse de pierzători, constructorii au scurtat cu trei luni perioada de execuţie a lucrării.

"Asta înseamnă că avem doar 12 luni de a executa. Anul acesta vrem să facem platforma de parcare - 33 de mii de metri pătraţi, o cale de rulare, uzina electrică şi dotările pe care le-am comandat", a precizat Harald Braun, reprezentantul firmei de construcţii.

"Începem lucrările înainte să terminăm o tevatură întreagă a acestor sarabande de contestaţii pe care, din păcate, constructorii le practică tot mai mult în România", a precizat Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Construirea efectivă a noii piste a aeroportului orădean va dura 59 de zile. Etapa este programată anul viitor, iar în timpul ei traficul aerian va fi întrerupt. Austriecii vor lucra în trei schimburi ca să spargă vechea cale de rulare şi să o termine la timp pe cea nouă. Aceasta va avea o lungime de 2100 de metri, o lăţime de 45 de metri şi va permite aterizarea unor avioane de mari dimensiuni. În plus, va fi dotată cu balizaj nou.

"Cele 59 de zile, dacă nu putem să le executăm, eu sunt în culpă, ca şi constructor, şi am o penalitate de 50 de mii de euro pe zi", a declarat reprezentantul firmei de construcţii.

"Platforma de îmbarcare-debarcare va avea capacitate pentru 2 avioane mari Boeing-Airbus şi 4 tip ATR42", a punctat Gheorghe Pasc, comandantul aeroportului din Oradea.

Peste 12 luni, aeroportul din Oradea va fi gata să primească pasagerii unor zboruri internaţionale.

"Sunt convins că atât Consiliul Judeţean şi comandantul aeroportului vor începe demersurile să vină şi acele curse externe pe care le aşteptăm cu toţii", a transmis Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Alexandru Szlivka, reprezentantul companiei Tarom, a declarat că "un număr de curse internaţionale vor fi scoase la licitaţie. Ne vom gândi la o extensie a numărului de curse interne operate."

Speialiştii estimează că apariţia curselor internaţionale în Oradea va duce la creşterea numărului de pasageri de la 42 de mii pe an, în prezent, la 250 de mii peste câţiva ani.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş