Incident în Bihor | Conductă de ţiţei spartă, amendă 50.000 de lei, ecologizare întârziată

Data publicării:
20180105_111321
foto Garda de Mediu Bihor

Un incident petrolier s-a lăsat cu o amendă de 50 de mii de lei, dar şi cu o întârziere în curăţarea zonei poluate. S-a întâmplat în Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, unde compania petrolieră căreia îi aparţine o conductă care s-a spart a fost sancţionată pentru că nu a anunţat întâmplarea în termenul stabilit de lege. Deși firma a încercat să ecologizeze locul, a fost nevoie de verificări ale Gărzii de Mediu pentru ca proprietarii zonei să permită accesul specialiștilor.

Incidentul a avut loc în 30 decembrie, în localitatea bihoreană Suplacu de Barcău. O conductă care transporta ţiţei s-a spart, iar combustibilul s-a revărsat pe un teren privat. Autorităţile au aflat doar pe 4 ianuarie despre aceste incident, motiv pentru care compania petrolieră care deţine conducta a fost amendată de Garda de Mediu cu 50 de mii de lei.

"Poluatorul nu a anunţat în termenul de două ore, cât prevede legea, pentru care, bineînţeles că a fost sancţionat cu o sumă deloc neglijabilă. Incidentul a fost tratat de către poluator, să zic aşa, cu prioritate, având în vedere că a fost oprită alimentarea cu ţiţei şi a fost schimbată ţeava de îndată", susţine Mihai Togor, comisar-şef al Gărzii de Mediu Bihor.

În schimb, a intervenit o altă problemă: ecologizarea solului contaminat nu a fost făcută decât după aproape o lună. Şi asta pentru că specialiştii companiei petroliere nu au fost lăsaţi de proprietarii terenului să intre în zonă.

În cele din urmă, după discuţii între cele două părţi, lucrările de decontaminare se derulează în aceste zile.

"Poluatorul trebuie să-şi cunoască foarte bine atribuţiile în caz de poluare accidentală, dacă nu, va suporta rigorile legii, la fel şi proprietarii terenului, că sunt persoane fizice sau juridice sau statul, de a permite accesul pentru decontaminare", a declarat Mihai Togor.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor precizează că, în timp, o astfel de poluare poate avea efecte asupra solului: "În primul rând se deteriorează pânza freatică, deci trebuie să avem în vedere şi pânza freatică care presupune costuri mult mai mari de refacere a consecinţelor unei poluări de acest gen."

Potrivit legii, o persoanã fizicã riscã amenzi cuprinse între 40 de mii şi 50 de mii de lei dacă nu permite accesul pe proprietatea sa pentru lucrãri de ecologizare. Pentru firme, sancţiunile sunt cuprinse între 80 de mii şi 100 de mii de lei. De asemenea, amenzile pentru poluatori sunt cuprinse între 50 de mii şi 100 de mii de lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri