Incident la biblioteca din Oradea. O butelie cu un gaz special s-a descărcat accidental

Data actualizării: Data publicării:
incident biblioteca

Liniştea bibliotecii judeţene din Oradea a fost spulberată luni după amiază de o bubuitură la etajul doi al clădirii. Instalaţia de stingere a incendiului s-a declanşat accidental şi un gaz special a umplut încăperea în care, din fericire, nu se afla nimeni. Un angajat a încercat să deschidă uşa depozitului şi a fost aruncat cât colo, dar a scăpat doar cu o zgârietură.

Iulian Silviu Sana este angajatul bibliotecii care a observat luni după-masă că uşa depozitului de carte de la etajul doi era curbată din cauza presiunii. A încercat să intre în încăpere, dar a fost proiectat câţiva metri în spate.

„Când să bag cheia în uşă la acest depozit, s-a declanşat acest gaz inergen care a spart uşa şi ne-a proiectat. Am reuşit să stăpânesc situaţia, să mobilizez, să împing în toalete pe cei cinci, să strig pe coridor să nu se apropie de zona respectivă!”

Biblioteca judeţeană din Oradea are un sistem performant de stingere a incendiilor, pe bază de butelii cu inergen, un gaz compus din azot, argon şi dioxid de carbon care absoarbe oxigenul şi împiedică răspândirea focului. O astfel de butelie s-a golit accidental, generând o presiune uriaşă în încăpere. Conducerea dă vina pe un angajat.

- Absolut accidental cineva a atins butonul acela care declanşează sistemul de stingere a incendiului.
-Există riscul declanşării din nou, accidental, a unor astfel de butelii care ar putea răni cititorii din bibliotecă?
-Nu, nici vorbă de aşa ceva! În primul rând aceste sisteme există doar în depozitele unde există carte”, a precizat Ligia Mirişan, managerul Bibliotecii Judeţeane din Oradea.

În luna decembrie, instalaţia ar fi trebuit verificată şi reumplută cu gaz de o firmă care asigură mentenanţa sistemului. Conducerea bibliotecii spune că întreaga operaţiune costă 120 de mii de lei şi că aşteaptă aceşti bani de la Consiliul Judeţean Bihor.

„Reprezentanţii Consiliului judeţean, ce are în subordine biblioteca, nu au comentat incidentul, dar au precizat faptul că vor aloca banii necesari verificării şi repunerii în funcţiune a instalaţiei de stingere a incendiilor”, a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Contactată telefonic, firma care a realizat instalaţia de stingere a incendiilor a refuzat să comenteze incidentul.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri