Iniţiere în astronomie la Baia Mare. Complexul Astronomic organizează cursuri pe vară pentru elevi

Data publicării:
astronomie

În cea de-a doua zi a programului ASTRO-mania, zeci de elevi au avut prilejul să privească prin telescoapele din cadrul Complexului Astronomic din Baia Mare. Copiii au fost entuziasmaţi să afle cât mai multe despre misterele Universului.

"Am învăţat despre solstiţii, echinocţii, poziţia soarelui în fiecare dintre perioadele anului."

"Am văzut aici la intrare panoul cu toate planetele, sistemul solar, comete, Calea Lactee, diverse."

"Acest telescop are mai deosebit în primul rând oglinda, care are un diametru de 400 de mm, ceea ce permite captarea unei cantităţi mari de lumină, de la obiecte slab luminoase", detaliază Lucian Stoian, profesor de fizică.

Cursul de introducere în astronomie se desfăşoară între 14 şi 30 iulie şi este structurat asemenea unei şcoli de vară. Copiii vor învăţa să identifice constelaţiile să "citească" bolta cerească în funcţie de anotimpuri.

"Ne-am gândit să introducem acest program educaţional pentru a veni în întâmpinarea elevilor care acum sunt în vacanţă şi de a-i rupe de rutina zilnică", susţine Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare.

"O să facem o istorie a telescopului: vom porni cu lentilele de ochelari, cu binoclurile, cu telescoapele şi vom ajunge până la telescoapele spaţiale orbitale", spune muzeograful Ciprian Crişan.

Taxa de participare este de 27 de lei şi include toate cele nouă şedinţe. La final, copiii vor primi diplome care vor atesta participarea lor la program. Cursurile de iniţiere au loc la sediul Complexului Astronomic, în zilele de marţi, miercuri şi joi, între orele 10 şi 14 şi se desfăşoară pe două categorii: debutant şi avansat.

Redactor: Anca Deac
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri