Sari la conținut

Inovaţie în Ungaria | Campioane cântărite din mers

TIR-uri cântărite din mers. Este noul sistem introdus de vecinii maghiari pentru a depista vehiculele de marfă care depăşesc greutatea maxim admisă. Senzorii, montaţi sub asfalt, sunt conectaţi la un sistem de camere video şi vor intra în funcţiune din 19 septembrie.

TIR-urile care păresesc România sunt cântărite în punctele de trecere a frontierei, ceea ce, în anumite zile, duce la cozi interminabile pe sensul de ieşire din ţară. În curând, această verificare se va face şi în mişcare, anunţă Guvernul maghiar, care montează în aceste zile 89 de cântare în toată ţara. Totul se face cu ajutorul unor senzori în asfalt, în apropierea radarelor inteligente care au împânzit şoselele din ţara vecină.

"Senzorii sunt montaţi sub asfalt şi vor cântări automat greutatea vehiculului. (...)Sistemul va permite amendarea şoferului fără a mai fi oprit în trafic şi va fi pus în funcţiune din 19 septembrie."
sursa: www.kormany.hu

„Normal nu ar trebui să ne afecteze absolut cu nimic, atâta timp cât cântarele din graniţă vor rămâne. În momentul în care trec frontiera, (n.r. - TIR-urile) sunt cântărite şi dacă cumva există o supragreutate per total sau pe axe, suntem informaţi şi luăm măsurile pe care trebuie să le luăm”, susţine Cristian Vesa, managerul unei firme de transport.

Transportatorii plătesc o taxă suplimentară, în funcţie de kilogramele în plus, dar şi de distanţa parcursă. Problemă va fi atunci când tirul este încărcat suplimentar, pe traseu. Atunci vor intra în acţiune senzorii din asfalt, conectaţi la un sistem de supraveghere care identifică şoferul şi datele maşinii.

Amenda este trimisă direct la domiciliul sau la sediul firmei.

„Ne-am pus la punct oricum. Aşa se cere, aşa ne conformăm”, spune un şofer.

Nu ne deranjează cu nimic acum, oamenii îşi iau tot felul de măsuri ca să nu-şi topească drumurile”, e de acord altul.

Masa maximă admisă în ţările UE este de 40 de tone În Ungaria, depăşirea acestei valori se pedepseşte cu amenzi care încep de la 700 de euro. Noul sistem va deveni funcţional din 19 septembrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi