"Insule" periculoase pe şoselele din Bihor. Şoferii ar putea da în judecată CNADNR

Data publicării:
BETA alveole

Primii care au semnalat problemele de la drumul recent refăcut au fost poliţiştii, care nici nu au recepţionat lucrarea.

"Poliţiştii rutieri bihoreni au făcut numeroase informări către CNADNR şi chiar au aplicat amenzi unei firme constructoare şi administratorului de drum", a confirmat subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a semnalat problema Ministerului Transporturilor şi CNADNR, care au promis că insulele de reducere a vitezei vor fi refăcute în cel mai scurt timp.

"Din punctul meu de vedere şi discutând cu specialişti în domeniu, acele insuliţe de calmare de pe DN 79 Oradea-Salonta sunt construite deficitar, ca să folosesc un termen blând."

Cel mai tranşant este fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban: "După părerea mea, trebuie desfiinţate."

Asiguratorii şi edilii, daţi în judecată

Decomandată, la Tribunalul Bihor nu s-au înregistrat plângeri ale victimelor accidentelor de pe DN 79. Însă magistraţii trebuie să soluţioneze cauzele în care statul a fost dat în judecată pentru daunele pe care le-au suferit maşinile.

"Există numeroase litigii pe rolul Tribunalului Bihor, promovate de obicei de către asiguratori împotriva fie a administraţiei locale, fie împotriva CNADNR privind daunele cauzate ca urmare a gropilor din asfalt, a modului în care este executată infrastructura", a precizat Cristi Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

"Ca o chestiune de principiu, m-am judecat şi am obţinut o hotărâre, nu e vorba de sume, e vorba de principiu, pentru că trebuie să avem drumurile corepsunzătoare taxelor pe care le plătim şi cine greşeşte trebuie să răspundă", este de părere avocatul Mircea Ursuţa.

Bilanţul neoficial al accidentelor de pe drumurile Oradea-Arad şi Oradea-Satu Mare, care au insulele de calmare a vitezei, este sumbru: cel puţin cinci morţi şi 10 răniţi şi pagube de zeci de mii de euro.

În iarna acestui an, un autotren încărcat cu substanţe periculoase a derapat şi s-a răsturnat, după ce şoferul a observat prea târziu insula calmare a traficului de la ieşirea din localitatea bihoreană Leş. Toţi locuitorii din zonă au fost evacuaţi, pentru că în cisternă se afla acetat de vinil, iar pericolul de explozie era ridicat.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri