Înţelegere între Primăria Oradea şi CJ Bihor pentru investiţii în spitale

Data actualizării: Data publicării:
investitii spitale

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au îngropat securea războiului şi s-au înţeles să se completeze reciproc pe tema proiectelor din sănătate. Cele două instituţii vor investi în dotarea spitalelor din judeţ printr-un proiect transfrontalier România - Ungaria. Edilii vor să acceseze fonduri europene pentru utilarea unităţilor medicale din Bihor şi a Centrului Oncologic din Oradea.

"În baza unor discuții care au avut loc în lunile anterioare, așa cum v-a anunțat și domnul președinte Pasztor, am luat decizia să nu depunem proiecte concurente pentru că nu ar fi fost decât o situație de a ne consuma energiile", a explicat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Astfel, autorităţile din municipiu vor aplica pentru a obţine fondurile necesare pentru dotări în secţia de Oncologie, în timp ce reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor pentru dotarea spitalelor din judeţ. Dorinţa este de a interconecta unităţile medicale din Beiuş, Marghita, Salonta şi Aleşd cu cele din Oradea.

"Creierul va fi la Spitalul Județean, unde vom avea la dispoziție doctori de specialitate care (...) grăbesc punerea diagnosticului și vor face posibilă o selectare a cazurilor care sunt pentru spitalele din Oradea", a declarat Gheorghe Carp, directorul Spitalului Județean Oradea.

Edilii speră să obțină fonduri și pentru un aparat care să le permită medicilor oncologi să pună diagnostice mult mai precise. Acesta va putea fi folosit şi pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale. Acest tip de aparat mai există în România doar la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti şi va permite astfel dezvoltarea radiologiei intervenționale în Oradea.

"Angio CT-ul acesta poate fi folosit pentru chemo-embolizare. Deci o serie de tumori celebrale, hematice sau în alte părți situate, unde se poate emboliza vasul de sânge - să nu mai fie alimentată tumora cu sânge și se rade tumora - se va putea practica și în Oradea", susţine directorul Spitalului Județean.

În total, valoarea investiţiilor care vor fi făcute în aparatură doar în Oradea este de 5,2 milioane de euro.

Reporter: Adrian Ciucuriță
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri