Interceptări în dosarul mitei pentru pensii de boală: ,,Nu contează cum vă simțiți, contează actele pe care noi le putem prezenta!"

Data publicării:
adusi la Tribunal

În ceea ce-l priveşte pe şeful comisiei, Vasile Sălăjan, procurorii spun că au identificat două moduri de operare. Primul: cei care solicitau decizii medicale ori vizarea concediilor medicale lăsau banii - cu sau fără plic - iar medicul i-ar fi pus pe un dulăpior, lângă birou. După ce rămânea singur în cabinet, „medicul ia imediat plicul, îl deschide și scoate sumele de bani pe care apoi le introduce în portmoneul aflat în sertar. În cazul în care primește direct banii îi introduce de îndată în sertarul de la dulăpior, iar în momentul în care persoana părăsește încăperea deschide sertarul și pune banii în portmoneu" - susţin anchetatorii.

Al doilea mod de operare: banii erau puşi între documente de către solicitanţi, iar când au fost găsiţi de Vasile Sălăjan, acesta i-ar fi luat şi i-ar fi pus într-un sertar.

Procurorii au aflat că, din banii primiţi, medicul Sălăjan i-ar fi dat zilnic asistentei Ioana Precup 1000 de lei. Banii i-ar fi pus într-un plic, mereu în acelaşi loc din cabinet, de unde asistenta sa îi lua după plecarea medicului. De altfel, Ioana Precup este suspectată că în unele situaţii ar fi preluat chiar ea dosarele şi banii şi i-ar fi dat doctorului.

"De asemenea, medicul Sălăjan Vasile în fiecare zi mai pregătește încă un plic cu sume de circa 500-600 de lei, cu care se deplasează undeva afară din cabinet în timpul serviciului", au aflat anchetatorii. 

Modalităţi de operare asemănătoare...

...au fost constatate în timpul investigaţiilor şi în cazul medicilor Ovidiu Pleşa, Anca Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun şi Ana Maria Guţ, al asistentelor Monica Ignat, Gianiana Ţigan, Violeta Coşa şi al asistentului Johannes-Ladislaus Pelle.

Anchetatorii au descoperit şi implicarea unor intermediari care ar fi adus actele şi banii de la solicitanţi şi le-ar fi înmânat doctorului Ovidiu Pleşa. "Aceste persoane obțin decizii medicale asupra capacității de muncă, deși nu se prezintă la cabinet și nu sunt consultate de medic", explică procurorii Parchetului Bihor.

Cât priveşte sumele date de medici asistentelor, acestea diferă de la caz la caz. În timp ce medicul Pleşa ar fi dat asistentei aproximativ 30% din banii primiţi, asistentul Pelle primea de la doctorul Grigorescu între 150-200 de lei, iar Gianiana Ţigan - 600-800 de lei de la medicul Emilia Cun.

„Din banii primiți de la pacienți, doctorul Guț Ana ia și pune separat într-un plic, sume de bani cuprinse între 200 lei - 400 lei pentru asistenta sa Coșa Violeta", afirmă investigatorii.

Contau doar banii

Cu ocazia percheziţiilor, cei mai mulţi bani au fost găsiţi în maşina doctorului Vasile Sălăjan - 6.000 de lei, 3.500 de euro și 18.500 de forinţi, dar şi acasă la Emilia Cun - 130.365 de euro, 207.200 de lei, 3186 de dolari, 10.640 de franci și 44.500 de forinţi.

În referatul procurorilor, aceştia susţin că nivelul de corupţie de la Serviciul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă Bihor - şi aici e vorba atât de medici şi asistente, cât şi de solicitanţi - a ajuns atât de mare „încât medicii nu mai sunt preocupați de evaluarea clinică a pacienților în raport cu starea de sănătate și recuperarea capacității de muncă a acestora, ci doar de obținerea de însemnate foloase materiale pentru ei".

Procurorii consideră definitorie pentru toată această situaţie afirmaţia pe care medicul Ovidiu Pleşa ar fi făcut-o pe 13 mai în faţa unui solicitant: "Nu contează cum vă simțiți, contează actele pe care noi le putem prezenta!"

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri