Sari la conținut

Internet cu diacritice. Pot fi înregistrate nume de domenii scrise cu diacritice

Aseară, la ora 23, Institutul național de cercetare și dezvoltare în informatică a înlocuit actualul soft responsabil pentru scrierea caracterelor din denumirea domeniilor de internet. Concret, oricine va putea înregistra nume de site-uri cu diacriticele specifice limbii române: ă, â, ș, ț.

Specialiștii spun că această modificare va crește numărul posibilităților de denumire a siterurilor. O măsură asemănătoare, de folosire a caracterelor specifice limbii fiecărei țări, se aplică încă din 2003 în alte state.

"Foarte multe țări au hotărât să adauge caracterele specifice limbilor lor. Se exemplu, Rusia și Serbia au implementat un top level domeniu, adică acel .ru specific Rusiei există și în caractere chirilice. Printre beneficii ar fi prezervarea fiecărei culturi în parte. În schimb, partea negativă ar fi că utilizatorii ar putea fi obligați să instaleze pentru sistemul lor de operare tastatură în această limbă ca să poată introduce noul domeniu", spune Alexandru Mang, senior softwer developer.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Pe aceeași temă