Sari la conținut
News Alert

Internetul, în continuă expansiune. 571 de site-uri noi apar în fiecare minut

Dacă nu eşti online, nu exişti - este parafrazarea unui dicton celebru, care arată cât de important este astăzi să fii prezent pe Internet. Cel mai bine o ştiu programatorii, pentru care o firmă fără site reprezintă o anomalie.

"Toată activitatea s-a mutat în mediul online; până și comerțul, transportul. Chiar și comanda la bar se face acum în mediul online", spune Marius Orzaru, programator.

Expansiunea mediului online nu ar fi fost posibilă fără un progres al pieței IT și de software, spun specialiștii.

"Sunt lucruri noi pe care trebuie să le înveți aproape zilnic. Întotdeauna sunt schimbări majore în acest domeniu", atrage atenţia Gabriel Petcheși, programator. 

"Această expansiune a pieței de IT este datorată necesității oamenilor de comunicare. Toată lumea tinde spre cloud, toate datele tind să fie stocate pe un server și accesibile de oriunde", susţine Cosmin Ghiță, programator.

Datele unui studiu recent arată expansiunea impresionantă a mediului online. Dacă în 2012 într-un minut erau postate 79 de mii de statusuri pe Facebook, anul trecut numărul acestora a ajuns la 3,3 milioane. De asemenea, acum trei ani se urcau în fiecare minut 25 de ore de filmare pe Youtube, în timp ce anul trecut s-a ajuns la 120 de ore. Şi numărul site-urilor care apar în fiecare minut este impresionant: 571.

"Dacă nu ești online nu exiști, aproape ca și pe Facebook. Toată lumea te caută dacă ai o firmă; primul lucru care te întreabă este dacă ai un site."

O explicaţie pentru această expansiune a mediului online este şi răspândirea dispozitivelor mobile. "Un dispozitiv mobil acum este de zece ori mai bun, dacă nu și mai bun decât un laptop", spun programatorii. 

Sociologii sunt de părere că expansiunea mediului online deschide piața muncii și o globalizează.

"Oamenii pot să participe. Oamenii pot să dea feedback. Au avut loc revoluții recent care au fost potențate de internet", susţine sociologul Adrian Hatos.

Acelaşi studiu arată că în fiecare minut au loc peste 2,5 milioane de căutări pe Google şi aproape 139 de milioane de emailuri sunt trimise de utilizatori.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiţă