Inundaţie cu repetiţie în Bihor. 15 gospodării şi zeci de hectare de teren au fost inundate în Briheni

Data publicării:
INUNDATII LUNCA 270616 6

Viitura i-a trezit cu noaptea în cap pe oamenii din satul Briheni. Apele intraseră deja în curţi când au ieşit să vadă ce se întâmplă.

"- În sat aşa ceva nu a fost. Ne mână cu totul, nu mai avem nimic.
- V-a intrat apa în gospodărie?
- Da, vine apa pe aici şi merge încolo, în curte şi vai şi amar", spune o localnică.

"- Am curăţat nămolul şi iar e înapoi.
- A intrat şi în beci?
- Da, şi acolo este pe uşă."

La amiază, când oamenii credeau că apele încep să se retragă, o ploaie torenţială a umflat din nou pârâul care trece prin localitate. Apele s-au revărsat pe ulițe și au inundat din nou curţile.

"Am încercat să desfundăm şanţurile ca să facem loc la apă, dar după cum vedeţi este inutil, nu ne putem pune contra naturii." 

"- A intrat şi în curte?
- Şi în curte, în pivniţă... iar vine înapoi."

"E plin până mai sus de genunchi, aprope de brâu. A intrat în grădină, în ogradă, peste tot a intrat, uitaţi că se vede de aici, e cât este cizma în curte."

Apele au ajuns şi pe un drum judeţean și pe unul comunal, unde nu s-a putut circula mai multe ore, până când autorităţile nu au intervenit.

"Am fost acolo, au fost anunţaţi şi pompierii din oraşul Ştei. Am intervenit cu oamenii de la Serviciul pentru Voluntariat al primăriei comunei Lunca", a precizat Ioan Popa, primarul comunei Lunca.

Astăzi, în zonă a ajuns şi o comisie din partea Prefecturii Bihor care va evalua pagubele produse de inundaţii.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Ploile abundente au făcut ravagii luni după-amiaza și în Maramureș. La Borșa au fost afectate circa 30 de gospodării situate pe șapte străzi, sediile a două firme și Școala "Valea Repedea" din oraș. Drumul Național 18 a fost blocat timp de aproximativ două ore, pe o lungime de câțiva kilometri, din cauza aluviunilor aduse de pe versanți.

Inundații au fost și în satele Fântânele și Rohia, unde au fost afectate peste 20 de gospodării, iar cinci podețe au fost distruse. Un drum comunal a fost acoperit de ape pe o distanță de o jumătate de kilometru. Zeci de pompieri militari sprijiniti de jandarmi si voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din curți și beciuri, dar si pentru degajarea carosabilului.

Redactor: Izabela Jurasko

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri