Investiţie de 16 milioane de euro a unei companii germane în parcul industrial din Oradea

Data publicării:
inaugurare fabrica

Oradea a devenit un magnet pentru companii de renume din afara ţării. Drept dovadă stau cele trei parcuri industriale ale oraşului, ocupate deja în proporţie de 70%. Ultima fabrică în care s-au investit 16 milioane de euro a fost deschisă oficial joi de către nemţii de la Eberspacher. Grupul german va produce la Oradea componente pentru nume mari din industria auto.

Noua fabrică care se întinde pe o suprafaţă utilă de circa 27.500 de metri pătraţi, a fost ridicată în mai puţin de opt luni de la încheierea contractului cu autorităţile din Oradea. Aici se vor produce catalizatori şi amortizoare de zgomote pentru constructorii europeni de automobile. Nemţii au ales să-şi dezvolte afacerea în reşedinţa Bihorului, pentru că aici beneficiază de forţă de muncă şi de conexiuni logistice la principalele rute către clienţi.

"România este foarte importantă pentru că ne ajută să performăm în creşterea noastră şi are o infrastructură bine pusă la punct, deci este locul ideal pentru a construi o nouă companie. De asemenea, ajutorul din partea autorităţilor a fost enorm", a declarat Martin Peters, managening partener.

Deocamdată, fabrica nu funcţionează la capacitate maximă, dar investitorii se aşteaptă ca în următorii 4 ani să ajungă la peste 650 de angajaţi. Până acum, nemţii au investit 16 milioane de euro.

"În fiecare lună am continuat să creştem până la 115 în prezent. Zona este ofertantă, dar, bineînţeles, este o concurenţă pe piaţă, sunt multe firme în parcul industrial, ne batem pe aceeaşi angajaţi. Avem cantină, transport asigurat, avem un mediu de lucru foarte civilizat şi o echipă care dezvoltă performanţă", susţine Sorin Homescu, directorul general al Eberspacher România în Oradea.

"Am făcut training-ul în Cehia, apoi în Germania, am fost instruiţi de către traineri germani. Ca şi loc de muncă este foarte ok, suntem destul de bine plătiţi", spune un angajat.

Iar pentru tineri noua investiţie înseamnă o oportunitate în plus să se dezvolte profesional.

Emanuel Mihuţa, inginer: "Faptul că începem de la zero este foarte benefic pentru noi ca să putem să parcurgem toţi paşii de la început."

Loredana Todoran, specialist HR: "Îmi oferă posibilitatea să mă dezvolt ca şi persoană, atât ca şi angajat. Sunt alte oportunităţi, alte provocări care se adună în baza ta de experienţă."

Delia Ungur, administratorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea: "Suprafaţa parcurilor industriale este de 230 de hectare, 70% sunt ocupate deja. În Parcul Industrial 1, cele 120 de hectare sunt ocupate 100%. Înseamnă mult mai multe locuri de muncă, înseamnă o competiţie pe piaţa forţei de muncă, deci salarii mai mari pentru toţi angajaţii."

Compania germană se numără printre principalii dezvoltatori şi furnizori pe plan mondial în sectorul sistemelor de evacuare, al sistemelor de încălzire pentru autovehicule şi al sistemelor de aer condiţional pentru autobuze. În 2015, cifra de afaceri s-a ridicat la 4,3 miliarde de euro.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri