Sari la conținut

Investiţie de 600 de mii de euro. Centrul oncologic din Oradea are douã etaje noi

Ultimele două etaje ale centrului oncologic din Oradea au fost inaugurate joi. Investiţia de 600 de mii de euro a fost asigurată din fondurile spitalului municipal şi vine pe fondul creşterii numărului de cazuri noi de cancer din nord vestul ţării. Centrul oncologic din Oradea deserveşte pacienţi din patru judeţe şi a fost inaugurat în 2012.

Saloane cu dotări moderne, aparatură de ultimă generaţie şi condiţii hoteliere de lux. Aşa arată acum centrul oncologic din Oradea ale cărui ultime etaje au fost inaugurate joi.

"Incidenţa cancerului în judeţul Bihor şi cele limitrofe este foarte mare. S-au compartimentat etajele 3 şi 4 care au existat şi astfel s-au oferit în plus pentru centrul oncologic existent un număr de 53 de paturi", a explicat dr. Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Investiţia de 600 de mii de euro era necesară, având în vedere creşterea cu 20% a incidenţei cancerului în această zonă a ţării doar anul trecut.

"În ultimul an am avut o creştere a numărului de cazuri oncologice pe radioterapie cu 1060 de cazuri şi pe oncologie, şi vorbesc de cazuri noi pe an, cu 1921 de cazuri. Vreau să vă spun că avem pe spitalizare continuă aproximativ 3000 de cazuri oncologice, iar pe spitalizările de zi şi celelalte proceduri terapeutice care se fac pacienţilor oncologici peste 21 de mii de cazuri pe an", susţine Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea.

"În primul rând psihic ne ataşăm de pacienţi. Stau foarte mult, câte o lună la noi, şi de aceea trebuie să le asigurăm condiţiile acestea", completează Nicoleta Serenciuc, asistenta-şefã a secţiei de hematologie.

Centrul oncologic din Oradea a fost inaugurat în 2012, iar fondurile au fost asigurate de ministerul Sănătăţii, Primăria Oradea şi prin proiecte europene.

"Nu s-au terminat etajele superioare aşa cum ştiţi şi dacă până acum aceste finanţări erau asigurate ba de Primăria Oradea, ba de minister sau fonduri europene, este totuşi prima dată şi vreau să le mulţumesc celor din conducerea spitalului, când aceste finanţări sunt asigurate de spital", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Proiectul strategic derulat de Consiliul Judeţean Bihor din fonduri transfrontaliere prevede noi investiţii în centrul oncologic din Oradea.

"Peste 6 milioane de euro se vor investi aici în aparate; colegii ştiu că am discutat aceste lucruri, este un proiect strategic care înglobează o gândire strategică a municipiului Oradea şi acest lucru este deja definitivat şi cu partea maghiară", a precizat Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.

La inaugurarea celor două etaje, din care unul este dedicat secţiei de hematologie, a participat şi medicul orădean care a înfiinţat această specialitate la Oradea.

"Această secţie de hematologie a ajuns în ceea ce aţi văzut azi, dar drumul a fost lung. Începând din 1977 şi până astăzi a fost o continuă străduinţă", a spus dr. Gheorghe Ninulescu, medic hematolog.

Finalizarea centrului oncologic din Oradea s-a făcut şi cu sprijinul clubului Rotary, care a asigurat proiectul de amenajare, dar şi cu cel al episcopiilor romano-catolică şi greco-catolică. Lucrările au durat trei luni.

Reporter: Bogdan Bãcilã
Operator: Robert Rezmuves

Pe aceeași temă