Investiţie pentru 100.000 de oameni. La Spitalul din Beiuş a fost modernizată secţia ATI

Data publicării:
spital Beius

Cu tăiere de panglică şi aplauze a fost inaugurată moderna secţie de terapie intensivă a spitalului din Beiuş. Este şi singura existentă pe cei 200 de kilometri dintre Oradea şi Deva. 800 de mii de lei au fost investiţi în schimbarea completă a saloanelor.

"Fiecare pat are o consolă care este conectată la gaze, la aer, la sistemul de vacuum, pacientul poate beneficia de absolut toate manevrele şi tehnicile medicale de cea mai înaltă calitate", a precizat Dorina Popa, asistent în cadrul secţiei ATI a spitalului din Beiuş.

Fiecare salon este prevăzut cu lămpi care dezinfectează aerul din salon, iar paturile sunt dotate cu saltele speciale.

"Este un proiect demarat acum doi ani. Acum suntem la faza de inaugurare şi este un proiect ce va deservi peste 100 de mii de oameni. Investiţia este susţinută total din bugetul local", a declarat Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş.

Condiţiile moderne din secţia ATI contrastează însă cu dotările vechi de decenii ale secţiei de obstetrică-ginecologie de la acelaşi spital. Lăuzele stau în paturi de lemn, podeaua este din ciment, iar toaletele comune sunt pline de rugină şi igrasie. Cărucioarele pentru pacientele nu mai au cauciucuri, iar tărgile sunt dinainte de Revoluţie.

"- Mobilierul!
- Cum arată?
- E vechi, ar trebui înlocuit."

"Ar trebui schimbate instrumentele astea care sunt vechi, poate deodată cu mine."

"La obstetrică-ginecologie ar fi nevoie de igienizare, compartimentare a saloanelor, crearea de spaţii adecvate, saloane cu un singur pat, grupuri sanitare. Ce avem noi acolo sunt vechi şi perimate fizic şi psihic", recunoaşte Aurica Boitor, managerul spitalului din Beiuş.

În sala de operaţii, lampa folosită la intervenţiile chirurgicale deţine recordul de vechime.

"Ne este frică să nu ne pice de acolo, este veche cel puţin 45 de ani!"

În urmă cu opt ani, în această sală o femeie a murit pe masa de operaţie. Judecătorii au decis că medicii sunt vinovaţi.

"Cazul de malpraxis de la Beiuş s-a soluţionat cu condamnarea ambilor doctori - o pedeapsă cu suspendare şi s-au acordat daune materiale de circa 5 mii de euro şi morale de 140 de mii de euro", confirmă avocatul Răzvan Doseanu.

Autorităţile din Beiuş promit că în perioada următoare, cu ajutorul clubului Rotary, sala de operaţii a maternităţii va fi dotată cu monitoare de control. În viitor, edilii spun că vor muta secţia de obstetrică într-o clădire pe care o vor construi sau amenaja în interiorul actualului spital.

Reporteri: Bogdan Costea, Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri