Sari la conținut

Investiții de 5 milioane de euro la Muzeul Țãrii Crișurilor

Investiţii de cinci milioane de euro în Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Amfiteatru în aer liber, parcări şi amenajări speciale în interior şi alte reparaţii vor fi realizate cu bani europeni până în anul 2020. Scopul proiectului este de a pune în valoare noul sediu al muzeului şi de-l face principalul punct de atracţie din oraş.

Un amfiteatru în aer liber, reabilitarea fântânii arteziene, locuri noi de parcare şi lucrări de amenajări interioare vor transforma Muzeul Ţării Crişurilor în unul din cele mai atractive obiective din Oradea.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: „Pe de o parte, ambientul natural se pune la punct şi este important acest lucru, deci vom crea un spaţiu verde atractiv în care va exista un amfiteatru, va exista o parte pentru parcări, parcări însemnând şi pentru autocare, dar şi pentru personal, oameni care vin individual.”

Proiectul are o valoare de cinci milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, iar contribuþia muzeului este de 2%. Lucrãrile trebuie finalizate pânã în octombrie, 2020.

Ioan Mang, vicepreşedinte al CJ Bihor: „Noi dorim ca până în 2020 întregul muzeu să fie finalizat şi mutat în noua clădire, astfel încât să avem un obiectiv istoric şi cultural de primă importanţă finalizat în municipiul Oradea.”

Traian Bodea, vicepreşedinte al CJ Bihor: „Vor fi bani pe care îi atragem din alte surse de finanţare pentru amenajarea muzeului. Bineînţeles că această sumă nu va face altceva decât să completeze şi să dea o greutate mai mare acestui proiect.”

Conducerea muzeului speră ca prin acest proiect să atragă 30 de mii de vizitatori anual.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Norbert Hegedus