Învingător la 23 de ani. Un tânăr din Bihor a câștigat lupta cu infirmitatea

Data publicării:
caz proteza

Viața lui Bertold Clisic s-a schimbat brusc în 2008, când a fost lovit de o mașină care a intrat pe trotuar. A suferit o rană gravă la piciorul stâng și a fost operat de mai multe ori la Cluj-Napoca.

"La fiecare vizită dimineața și seara am tot întrebat "Când mă lăsați acasă, când pot să plec?" Și doctorii îmi dădeau răspunsul că prima dată trebuie să salvăm piciorul și atunci ce am simțit nu pot să descriu în cuvinte."

Într-o încercare disperată, părinții au apelat și la doctorii din București, dar nici ei nu au putut să îi salveze piciorul. Amputarea a fost inevitabilă, ceea ce pentru Berci, așa cum îi spun apropiații, a fost cel mai dureros moment. A trecut prin clipe de coșmar, dar în cele din urmă a acceptat ce i s-a întâmplat. Un sprijin necondiționat a primit din partea familiei și a celor din jur, care l-au ajutat să își cumpere o proteză.

"A început un program foarte serios de slăbire pentru că avea câteva kilograme în plus și mai venea la noi din două în două luni că "uite, am mai slăbit 5 kilograme, am mai slăbit 10 kilograme", susţine Iosif Pop, tehnician ortoped la un centru de protezare din Oradea. 

"E incredibil cum a reușit. Eu nu aș putea să reușesc să trec peste ce a trecut el. Să stai aproape un an pe pat și după aia să pierzi piciorul și să înveți din nou ca să mergi cu proteză", spune Gabor Boșca, prietenul lui Bertold.

De acasă, din comuna Suplacu de Barcău a ajuns la Debreţin. Acolo s-a specializat în tehnică dentară. După terminarea studiilor s-a întors în Oradea unde s-a angajat la un laborator dentar. Deși pentru Bertold fiecare zi a devenit o provocare, nu vrea să renunţe la visele sale. Unul dintre ele e să facă sport de performanță.

"- Am nevoie de o proteză specială pe care momentan situația mea financiară nu o permite, dar cu timpul sper că se va rezolva și treaba asta.
- Și ți-ar plăcea să mergi la maraton să alergi?
- Da și să reprezint țara."

Infirmitatea și-a depășit-o și în plan personal. Anul viitor, Bertold plănuiește să se căsătorească cu o tânără care i-a înțeles povestea și care îl iubește necondiționat.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri