Irlandezul îndrăgostit de satul românesc

Data publicării:
irlandez sat

Încet-încet, fiecare regiune plină de frumuseţe din România răpeşte inima unui protector influent. După ce moştenitorul Tronului britanic a "adoptat" Transilvania, un om de afaceri iralndez a fost cucerit de Maramureş. A venit acum 23 de ani la noi doar ca să înfiinţeze o companie de marketing, devenită între timp celebră. Drumurile lui prin ţară l-au dus şi în nord. Maramureşul i-a fermecat ochii şi sufletul: pentru el este ultima civilizaţie rurală autentică din Europa. S-a mutat acolo acum şapte ani şi face strategii pentru ca zona să rămână la fel de fermecătoare şi să prospere.

Cine îl vede pe bărbatul bălai, îmbrăcat cu pulover de lână cu motive tradiţionale şi bundiţă maramureşeană ghiceşte greu că este irlandez. S-a transformat în localnic în ultimii şapte ani pentru că adoră Maramureşul. Pentru care aleargă din zori până în noapte. A stat de vorbă cu noi cu câteva ore înainte să lanseze o broşură bilingvă despre regiunea care l-a fermecat.

Spiritul locului, căldura oamenilor, portul popular, tradițiile, toate se regăsesc în tipăritură. Plus planuri pentru dezvoltarea economică a zonei.

Peter Hurley, irlandezul care promovează satul maramureşean, ştie exact care sunt frumuseţile ce pot aduce profit. De aceea se interesează de câte ori poate de mătușa Pălăguță, care la 76 de ani aşterne cusături tradiţionale de o frumuseţe rară.

Oricât i-ar plăcea iralndezului-strateg al Maramureşului să mai stea de vorbă cu mătuşa, timp mult nu are. Aşa că pleacă spre o tipografie unde prinde contur viitorul ambalaj pentru laptele curat din zonă. Căruia i-a găsit un nume care sigur vinde: Mara Muuu.

"Organizăm lansarea primului lapte provenit din colaborarea între fermierii mici din Maramureș. Va ajunge pe rafturile din supermarket, sperăm până la sfârșitul anului acesta", spune Peter Hurley, irlandezul care promovează satul românesc.

Nici aici nu poate sta mult. Este aşteptat la un post de radio unde vorbeşte despre dragostea lui la prima vedere. O iubire din care și românii au înțeles că satul trebuie păstrat cu vara poamelor coapte și iarna colindelor troienite, cu truda și odihna, cu straiele și muzica din bătrâni.

„Și dacă se va stinge azi în vremea noastră de strajă, (…) va fi pentru că am renunțat să ne pese", scrie irlandezul din Maramureș, care de 23 de ani vorbește și trăiește românește.

De 7 ani este organizează festivalul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel". Un drum de-a lungul căruia Peter umblă neobosit pentru a ține în viață tradițiile locului. Cu traista maramureșeană în spate și cu focul viu în suflet.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri