Istorie în paragină. Castelul din Medieşu Aurit este în litigiu şi nu a fost renovat de 70 de ani

Data publicării:
castel

Castelul din Medieşu Aurit a fost ridicat la începutul secolul al XVII-lea de către Sigismund de Lónyai în stil renascentist. Ultima dată a funcţionat ca spital militar în timpul celui de-al doilea război mondial, iar în 1945 a fost incendiat. De atunci nu a mai avut parte de reparaţii de amploare, astfel că din el au mai rămas doar ruinele.

"Stăm şi ne uităm la nişte ziduri pe care nu este scrisă o tablă, trei cuvinte, ceva", spune o localnică. 

"Aceste castele din Transilvania se remarcă şi sunt unice tocmai prin faptul că păstrează acest stil renascentist la ancadramente", susţine criticul de artă Ramona Novicov.

Castelul a fost revendicat de Casa Regală a României, prin prinţul Paul, dar primăria din Medieşu Aurit a respins cererea care se judecă acum în instanţă.

"Pentru noi a căpătat un interes major punerea în valoare a acestui castel, motiv pentru care intenţionăm să accesăm anumite surse de finanţare. Dar, pentru că suntem în litigiu, această acţiune până şi la nivel de intenţie este blocată", atrage atenţia Silviu Zetea, primarul comunei Medieşu Aurit.

La rândul său, Marius Chiş, consilierul primarului din Medieşu Aurit, consideră că "este greu să întreţii o astfel de construcţie dar şi mai greu este să o renovezi. Sperăm ca într-un fel sau altul să se rezolve."

Primăria din Medieşu Aurit ar avea nevoie de cinci milioane de euro ca să redea castelului strălucirea de altădată.

Redactor: Florina Fofiu
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri