ISU Bihor: Cauza incendiului de la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, de natură electrică

Data actualizării: Data publicării:
cauza incendiu palatul episcopal

Incendiu de natură electrică. Este concluzia raportului ISU asupra cauzelor incendiului de acum trei luni, care a distrus Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Procurorii au deschis dosar penal pentru distrugere şi au cerut o expertiză suplimentară. Instalaţia de iluminat arhitectural pare să fie cauza principală, însă un raport final va fi gata abia anul viitor. Între timp continuă lucările de reabilitare, dar și campania de strângere de fonduri.

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a ars ca o torță în seara zilei de 25 august. Flăcările au cuprins acoperișul clădirii și s-au propagat la etajul superior al imobilului. Peste 100 de pompieri s-au luptat cu focul mai bine de cinci ore. Specialiştii ISU Crişana au întocmit un raport pe care l-au predat procurorilor.

"S-a întocmit un raport de constatare tehnică de către ISU Crișana care a stabilit cauza cea mai probabilă a incendiului, aceasta fiind de natură electrică", susține Maria Cotrău, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Procurorii au deschis dosar penal pentru distrugere. Au audiat martorii prezenţi la locul incendiului şi au analizat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Neconfirmată oficial, cauza probabilă a incendiului pare să fie o defecţiune a instalaţiei de iluminat arhitectural. Aceasta s-a aprins cu intermitenţe chiar înainte de incendiu, aşa cum se vede în imaginile suprinse atunci de un turist.

"În după-amiaza acelei sâmbete s-a pornit iluminatul pe stradă, inclusiv pe palat, şi după la scurt timp de la pornire în seara respectivă a apărut şi incendiul. De pe clădire au luat corpurile de iluminat să le testeze, să vadă cum funcţionează, să le conecteze la electricitate de diferite intensităţi să vadă cum funţionează", spune Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

"S-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de către un specialist independent care să identifice cauza și alte împrejurări relevante ale producerii incendiului, raport ce nu a fost încă finalizat", a precizat procurorul Maria Cotrău.

Între timp, continuă lucrările de reabilitare a palatului distrus de flăcări. Primăria a preluat în administrare clădirea şi s-a angajat să o refacă din fonduri proprii şi din donaţii. Cheltuielile sunt estimate la 5 milioane de euro

"În cele trei luni scurse de la producerea incediului au fost strânși deja din donații peste 210.000 de euro. Campania va continua pe tot parcursul lucrărilor. Acum muncitorii lucrează la montarea planșeului de la etajul superior, după ce toată clădirea a fost asigurată pentru iarnă", a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.

"Aceste lucrări care se derulează acum de intervenție de urgență și de consolidare costă 8.000.000 de lei plus TVA. Primăria a deschis și ea un cont pentru donații și a strâns până acum aproximativ 15.000 de euro", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Finalizarea lucrărilor la palatul episcopal este estimată pentru 2021. Clădirea va deveni un centru multi-cultural cu săli de lectură, săli de conferințe și expoziții. O partea a imobilului va găzdui episcopia greco-catolică de Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri