Jandarm acuzat de luare de mită, achitat după desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General

Data actualizării: Data publicării:
achitare jandarm

Un jandarm orădean este protagonistul uneia dintre primele achitări din România, care are la bază desecretizarea protocolului din 2009 dintre Parchetul General şi SRI. Condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, decizia a fost întoarsă la apel - conform profit.ro - pe motiv că interceptările telefonice care îl incriminau au fost obţinute în baza acestui protocol. Bărbatul, care lucrează şi acum în cadrul Jandarmeriei Bihor, era acuzat că i-a ajutat pe contrabandiştii cu ţigări să afle de controalele Poliţiei în Piaţa Cetate din Oradea.

Opt luni au durat investigaţiile poliţiştilor SICE Bihor, efectuate sub coordonarea procurorilor Parchetului Judeţean, pentru destructurarea reţelei care alimenta cu ţigări de contrabandă principala piaţă din Oradea. Ancheta a arătat că membrii grupului procurau ţigările din Ucraina şi le aduceau în România prin Ungaria, în autoturisme sau dube. Le predau apoi vânzătorilor ambulanţi din piaţă.

Cazul a fost făcut public în martie 2015, atunci când ofiţerii au declanşat 38 de percheziţii simultane în Bihor şi judeţul maghiar învecinat Hajdu Bihar, în urma cărora au fost confiscate pachete de ţigări în valoare de peste 100.000 de lei.

"Plutonierul adjunct Cantemir Groza a fost reţinut de oamenii legii în 2015, după o acţiune de amploare a Poliţiei Bihor. Bărbatul era acuzat la vremea respectivă că ar avea strânse legături cu traficanţii de ţigări de contrabandă din Piaţa Cetate, pe care îi anunţa ori de câte ori erau controale", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Procurorii l-au acuzat pe jandarmul orădean că, într-un singur an, a pretins peste 12 mii de lei de la membrii de reţelei de traficanţi. Condamnat în prima instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare, bărbatul a fost achitat în luna iulie a acestui an de către Curtea Militară Bucureşti. Motivul: instanţa a anulat probele procurorilor obţinute prin interceptări telefonice, pe motiv că aceste au fost culese pe baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul General şi SRI.

"În toată această perioadă plutonierul adjunct Groza a lucrat în cadrul Jandarmeriei Bihor, dar a desfăşurat doar activităţi administrative. Practic, nu a participat la misiuni şi nici la şedinţele în care se discuta despre acestea", a aflat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

"A primit chiar anul acesta o hotărâre de achitare, dar până la comunicarea întregii hotărâri este pus la dispoziţie", a confirmat maiorul Ioan Mureşan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

În acelaşi dosar a fost anchetat şi un alt subofiţer. Acesta şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor militari şi a primit o condamnare de un an, cu suspendarea executării pedepsei, şi a fost trecut în rezervă.

"Ei participau la misiunile normale ale Jandarmeriei, de menţinere şi restabilire a ordinii publice, dar au avut rezultate foarte bune şi nu am avut probleme de genul acesta cu ei", susţine purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Subofiţerul este în concediu şi nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Aceasta ar putea fi prima achitare din România, care are la bază desecretizarea protoculului din 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri