Jucării din copilăria părinților. Copiii anilor '80 mai păstrează jocurile din perioada comunistă

Data publicării:
jocuri 241213

Deşi a trecut demult de vârsta copilăriei, iar unii chiar au fire albe în păr, mai mulți orădeni şi-au amintit într-o clipă regulile unui joc de mini baschet vechi de 30 de ani.

"Nu ştiam atunci de NBA, dar noi jucam baschet!"

Copiii de acum trei sau patru decenii îşi amintesc cu nostalgie de căluţii de plastic sau soldăţeii primiți în dar de la moş Gerilă, așa cum i se spunea atunci lui Moş Crăciun.

"Îmi plăcea foarte mult să ne jucăm cu indienii, cu cow-boy-ii, era o bucurie foarte mare când primeam aceste jucării pentru că le şi colecţionam", spune Cristi Vancea.

"Jucăriile nu erau atât de sofisticate şi multe", își amintește Bogdan Băcilă. "Oferta era mult mai săracă
şi buzunarul era mai strâmt."

"Mie mi-au plăcut jocurile cu omuleţi, să-i imparţi în tabere fiecare cu sarcinile lui, lupte războaie între ei, să clădeşti cetăţi", își amintește Șerban Filip.

Jocuri de logică și cuvinte încrucișate, vedetele de altădată

În afară de figurinele de plastic, copiii din perioada comunistă aveau la îndemână jocurile de logică și perspicacitate sau cuvintele încrucişate. Cei cu multă răbdare puteau dezlega enigme ori se puteau amuza cu obiectele cutiei magice.

Şerban Filip își amintește că "nu puteai doar direct să apeşi pe un buton, pe touchscreen, să înceapă jocul, trebuia pregătit. La golf trebuiau asamblate piesele, încât mingea să meargă cum trebuie pe planşa de joc. La hochei, de asemenea, trebuia asamblat la fel."

Maşinuţele şi tancurile, cele mai multe produse în China sau Cehoslovacia comunistă, erau de regulă singurele mărfuri de import ce se găseau în magazine, la vânzare.

"Aceste jocuri se desfăşurau în faţa blocului sau chiar în scări sau chiar în casele noastre în casele copiilor sau prin parcuri, se pierdeau 4-5 ore, chiar foarte mult", spune Cristi Vancea.  

În timpurile moderne, lucrurile s-au schimbat, iar rafturile hipermarketurilor gem acum de jucării. Cele mai atrăgătoare rămân însă aparatele cu ecran tactil.

"Mă joc pe tabletă şi îmi trebuie una mai mare ca să fie mai mare spaţiul ca să construiesc case." 

Toate acestea, spun părinţii, îi fac pe cei mici să-şi piardă abilităţile de comunicare sau de muncă în echipă pe care jocurile de altădată le stimulau.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri