Judecători versus DNA. 48 de magistraţi din Oradea au sesizat CSM în legătură cu o anchetă DNA

Data publicării:
judecatori

Potrivit DNA, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel din Oradea ar fi cerut bani şi diverse bunuri ca să intervină pe lângă colegii săi de la Tribunalul Bihor în favoarea unui infractor.

"Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, a primit (...) o sumă de bani nedeterminată sub aspectul cuantumului şi alte foloase (...) pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat", se arată în comunicatul DNA din 31 martie 2014.

Pe lângă magistratul de la Curtea de Apel, procurorii anticorupţie îi cercetează şi pe cei trei membri ai completului de judecată de la Tribunal care au dispus eliberarea inculpatului.

"Este vorba de date şi aspecte care au conturat suspiciunea rezonabilă a săvârşirii unor infracţiuni mai precis sunt fapte prevăzute de legea 78 din 2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie", a declarat pentru Digi24 Oradea Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Şeful completului de judecată de la Tribunalul Bihor, cercetat de DNA, respinge acuzaţiile că ar fi schimbat termenele de judecată ca să-l facă scăpat pe inculpat.

"Noi nu schimbăm termenele de judecată ca să favorizăm pe cineva, ci le schimbăm pentru a judeca cauzele cu celeritate într-un termen cât mai rapid. Judecătorii în mod frecvent fac acest lucru, pentru că este un lucru prevăzut de lege", a precizat Ovidiu Galea, judecãtor în cadrul Tribunalului Bihor.

Ancheta DNA a stârnit nemulţumirea judecãtorilor Tribunalului şi Curţii de Apel Oradea. Aceştia au semnat un document prin care atenţioneazã faptul cã cei patru magistraţi ar putea fi afectaţi de modul în care se desfãşoarã cercetãrile.

"Aspectele semnalate în cuprinsul sesizarii au generat în rândul judecătorilor o stare de îngrijorare legate de posibilitatea lezării independenţei acestora", se arată în sesizarea trimisă Consiliului Suprem al Magistraturii. 

"S-a decis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se pronunţa asupra unei chestiuni de principiu, respectiv în ce măsură judecătorul este obligat să dezvăluie secretul deliberării, inclusiv în faţa organului de urmărire penală", precizează Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Judecãtorul Ovidiu Galea spune cã prin acuzaţiile care i se aduc lui şi colegilor sãi se vrea înlãturarea lor. "Personal aşa simt, că judecătorii care sunt apreciaţi incomozi de către unii procurori trebuie îndepărtaţi."

"Pot să vă spun că dosarul care îi vizează pe cei 4 judecători se află într-o fază de finalizare", a declarat purtătorul de cuvânt al DNA.

"În măsura în care se dispune întocmirea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a colegilor judecători operează de drept suspendarea acestora din profesie, inclusiv drepturile salariale până se va finaliza cercetarea judecătorească", a punctat judecătorul Cristian Monenci.

Consiliul Superior al Magistraturii se va pronunþa asupra sesizarii trimise de cãtre judecãtorii orãdeni abia pe 16 mai.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri