Sari la conținut
News Alert

Jumătate dintre candidaţii la Bacalaureat din Bihor nu au dat examenul de competenţe digitale. Ei au certificate ECDL

"Ei găsesc pe desktop poza "examen", pe care o redenumesc la examen."

Aceasta este una dintre sarcinile pe care absolvenţii înscrişi la Bacalaureat în acest an le-au avut de rezolvat în faţa calculatorului. În cele 90 de minute ale examenului, în funcţie de răspunsurile date, ei au primit un calificativ: utilizator începător, mediu, avansat sau experimentat.

"Pe mine nu mă încurcă, pentru că e o singură zi şi nu e un examen dificil."

"În judeţul Bihor s-au înscris 3833 de elevi, dintre care 1540 fie au certificate recunoscute de ministerul Educaţiei şi ei nu vor susţine aceste probe, fie li s-au recunoscut calificativele din sesiunea trecută de Bacalaureat", spune Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bihor

În ultimii ani a devenit o pratică obişnuită obţinerea unui certificat de competenţă, care scuteşte absolventul de liceu de prezenţa la anumite probe ale Bacalaureatului. Vlad Stan este absolvent al clasei de filologie de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea. El a obţinut un certificat de competenţă digitală în clasa a X-a, iar un alt atestat de competenţe lingvistice în cursul clasei a XII-a.

"Certificatul ECDL - cred că mai bine de jumătate din clasă, iar certificat lingvistic - vreo 5. Chiar am zis că în prespectiva faptului că scap de un mic stres acum şi, cu toate acestea, sunt şi două examene recunoscute internaţional care dau bine atunci când mergi în faţa unui angajator", povesteşte Vlad Stan.

"Din 300 de candidaţi înscrişi la acest examen de bacalaureat 150 de elevi şi-au obţinut acest atestat de ECDL începând cu clasa a X-a, a XI-a", spune, la rândul său, Ioana Codrean, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea.

Bacalaureatul va continua în 23 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, pentru cei care nu au un astfel de certificat recunoscut de Ministerul Educaţiei. Probele scrise încep în data de 30 iunie cu examenul la limba şi literatura română.

reporter: Edina Szomoru
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă