Sari la conținut

Klaus Iohannis, la Oradea: "În 10 ani poate că vor fi transformări în România!"

Candidatul ACL a declarat că România are nevoie de transformări radicale, care nu se vor petrece într-un an, doi sau cinci, ci în 10 ani. "Avem nevoie de mai puţin spectacol şi de mai multe rezultate", a declarat Klaus Johannis. Liderul liberal a precizat că este important să fie puse în dezbatere sistemele de sănătate şi de pensii şi să nu mai fie mimat dialogul dintre preşedinte şi partide, care a dominat, în opinia sa, ultimii ani.

Iohannis a nominalizat condiţiile necesare pentru realizarea unor transformări profunde: "un guvern care să vrea să facă schimbări şi un parlament care să adopte legislaţia necesară."

Referindu-se la declaraţia de marţi seara a preşedintelui Traian Băsescu conform căreia unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale ar fi ofiţer sub acoperire, Klaus Iohannis a punctat sec: "La mine sigur nu s-a referit!" Prezidenţiabilul PNL a declarat că este în continuare preşedintele liberalilor şi a precizat că decizia Tribunalului Bucureşti de a nu înregistra schimbările aprobate la congresul PNL se referă doar la modificările la statutul partidului.

"Alianţa Creştin Liberală este înregistrată la Biroul Electoral Central, iar candidatul nostru este Klaus Iohannis. Aşa că, relaxare", a declarat, la rândul său, Vasile Blaga, preşedintele PDL.

"Este nevoie de reforma administrativă"

În opinia lui Iohannis, regionalizarea administrativă a ţării se poate face dacă aduce o îmbunătăţire a funcţionării instituţiilor statului. "Dacă vorbim de regionalizare, vorbim de cea administrativă, nu pe criterii etnice", a dat asigurări liberalul. 

"Arătăm mai rău ca în 1968", l-a completat Vasile Blaga, care a observat că, în timp ce în Europa se reduce numărul de unităţi teritorial-administrative, în România se întâmplă pe dos. 

"Fiecare primar care are un drum mai răsărit îşi transformă orăşelul în municipiu, fără să ţină cont de costurile ulterioare. E nevoie de reforma administrativ-teritorială. Atâta autonomie în Olt, cât şi în Harghita", a spus Blaga.

Propunerea de suspendare a lui Traian Băsescu, un exerciţiu de imagine

"Nu contează dacă preşedintele Traian Băsescu ar merita sau nu să fie suspendat acum. Procedural, nu are niciun sens să fie iniţiată procedura de suspendare", a declarat Klaus Iohannis. În opinia acestuia, politicianul care a făcut această propunere a dorit să iasă în faţă cu un exerciţiu de imagine, "nereuşit, trebuie să recunoaştem"

Candidatul ACL a recunoscut că numirea Corinei Creţu ca şi comisar pentru Politici Regionale este "un rezultat foarte bun pentru România". 

Iohannis a dat asigurări că îşi păstrează încrederea în primarii ACL că nu vor părăsi partidele ale cărior membri sunt, după apariţia ordonanţei privind migraţia politică. "Nu am încredere în PSD, care calcă în picioare principiile democraţiei", a susţinut liberalul.

Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă