La iniţiativa Rotary Bihor, 1.000.000 de copaci vor fi plantaţi în România până în 2017

Data publicării:
plantare Rotary

Un milion de copaci vor fi plantați în România până în 2017. Este planul cluburilor Rotary din întreaga ţară, care vor astfel să mobilizeze opinia publică şi să le ceară autorităţilor să se implice în reducerea tăierilor ilegale. Membrii organizaţiei din Bihor, cea care a avut iniţiativa acestei acţiuni, au fost în zona Borod, unde au plantat într-o singură zi 15 mii de puieți.

Din 2013, membrii clubului Rotary plantează anual copaci în diferite zone ale județului. Anul acesta numărul puieților a fost mult mai mare decât până acum.

"Vom planta 15 mii de puieți pe această suprafaţă de 3 hectare și va lua naștere, putem spune așa, pădurea Rotary", spune Nicolae Manolică, președintele clubului Rotary Oradea district 2241.

"Am fi vrut să plantăm 50 de mii, dar situația este puțin dificilă. În România e destul de greu să găsești suprafețe pe care să le poți împăduri. Mai degrabă dacă vrei să tai obții o aprobare și drujbele de rigoare", e de părere Marian Neagoe, inițiatorul proiectului "Rotary plantează un milion de copaci".

"Speciile care se vor planta vor fi gorunul fagul, teiul și frasinul. Predominat stejarul, gorunul", explică Petru Venter, tehnician silvic.

Peste 100 de voluntari au participat la a 14-a ediție de plantare de copaci organizată de clubul Rotary Oradea.

"Participăm la această acțiune de voluntariat tocmai pentru a înțelege respectul faţă de natură."

"Oamenii ar trebui să devină mult mai interesați de acest aspect al reîmpăduririi ţării, pentru că până la urmă este vorba de aerul pe care îl respirăm."

Ca să continue acţiunea şi anul viitor, clubul Rotary caută comune din Bihor care să pună la dispoziție terenuri degradate ce ar putea fi împădurite.

"Pe vremea când eram copil, acum 40 de ani, nu consumam apă din pet. Probabil că peste 30-40-50 de ani vom ajunge să consumăm aer îmbuteliat", susţine Marian Neagoe.

Potrivit statisticilor oficiale, între 1990 și 2012 în România au fost tăiate ilegal 366 de mii de hectare de pădure. Prejudiciul anual creat în acest fel se ridică la un miliard şi jumătate de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri