Sari la conținut

La Oradea a fost inaugurată prima parcare supraetajată din Bihor. Aceasta are 457 de locuri

Lucrările au început în 2011, pe locul fostului spital de boli infecţioase, care a fost demolat. Noua parcare poate adăposti 457 maşini şi are două ieşiri: pe Strada Tribunalului şi pe strada Gheorghe Dima.

"Era cea mai aglomerată zonă din oraş. Practic, dacă veneai în cursul zilei, era foarte greu să găseşti un loc de parcare. Şi atunci, a fost amenajată această parcare, în scopul de a crea locuri de parcare suplimentare, în principal, pentru cei care lucrează în această zonă", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Ca să-i determine pe şoferi să folosească parcarea supraetajată, edilii au propus ca o oră de staţionare să fie mai ieftină decât costul staţionării pe stradă. Un abonament lunar va costa în jur de 130 de lei, iar riveranii vor beneficia, probabil, de reducere.

"Avem 5, respectiv 6 nivele suprapuse, un singur nivel subteran, un nivel de demisol, şi tot aşa, pe semipaliere. Probabil că în 2-3-4 ani şi faţada şi pergolele vor fi umplute de plante", explică Ernest Pafka, proiectantul parcării supraetajate.

Locurile de staţionare amenajate pe stradă vor fi transforma în parcări cu durată limitată. Ele vor fi destinate celor care vin la instituţiile din apropiere: Prefectura, Consiliul Judeţean, Poliţia sau Palatul de Justiţie.

Clădirea mai dispune şi de aproape o mie de metri pătraţi de spaţii comerciale, care vor fi închiriate. Parcarea supraetajată a costat administraţia locală aproape 4 milioane de euro.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş