La stropit, în a doua zi de Paște. Obiceiul se păstrează în comunitățile maghiare din Bihor

Data publicării:
stropit

În satul Mișca, din comuna bihoreană Chișlaz, se pornește la stropit dis-de-dimineață. Feciorii colindă casele în cete, spre bucuria fetelor care abia așteaptă să primească urări.

"La stropit mă duc de când eram copil. Merg pe la prieteni, vecini, cunoștinte. Îmi place această tradiție, pentru că e important să păstrăm legătura cu alte persoane."

"Este un simbol. Ele sunt considerate flori, trandafiri și ca să nu se ofilească sunt stropite. Se mândresc câți stropitori au și fac liste și vorbesc după aceea cine câți stropitori a avut", povesteşte Ileana Halas, de la școala gimnazială din Mișca.

"De obicei, în cursul Paștelui vin foarte mulți stropitori la mine, peste 50. Primesc colegi de clasă, vecini, prieteni, rude. Pe cei mici îi servesc cu ouă de ciocolată, iar celor mari le ofer ouă încondeiate", spune o tânără.

Răsplata pentru bucuria adusă fetelor e pe măsură. Nimeni nu pleacă până nu mânâncă măcar o prăjitură făcută de gazde.

"Cu o zi înainte de Paște, noi, fetele, ne pregătim hainele, le călcăm, ne și coafăm. Iar pentru cei care vor veni la noi vopsim ouă și facem prăjituri."



Tinerii primesc ouă roșii și li se pune în piept o floare, tot în semn de mulțumire. Înainte de amiază, colindătorii se opresc preț de câteva ore, timp în care se merge la biserică. Distracția continuă apoi, iar de cele mai multe ori se termină cu joc.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri