Lapte fără cumpărător. Un procesator a renunţat să mai preia 20.000 de litri de lapte din Bihor

Data publicării:
procesator lapte

Proprietarii a 20 de ferme de lapte din Bihor susţin că au fost anunţaţi de procesator că din 20 mai acesta nu le mai preia produsele. Totul fără explicaţii, spun fermierii. Problema este că, deşi datată 20 aprilie, notificarea a ajuns la producători pe 10 mai.

"În contractul pe care noi l-am încheiat cu ei și în actul adițional prin care s-a prelungit contractul s-a stablit clar la articolul 10 alineatul 3 s-a stabilit pot denunța unilateral contractul de livrare a laptelui cu condiția ca să ne înștiințeze, să ne notifice cu 30 de zile înainte. Noi am fost puși în fața faptului ne-au dat termen doar de 10 zile", spune Ioan Cireap, fermier.

În această situaţie, producătoroo de lapte spun că nu au timp să găsească o nouă piață de desfacere. Unii spun că vor fi obligaţi să sacrifice animalele sau să arunce laptele. Este vorba despre 20 de mii de litri care se adună zilnic de la fermele din sudul judeţului.

"Am cumpărat vaci la 70 de milioane de lei vechi bucata și acum e musai să vindem la abator cu 20 de milioane, 21 cum ne înțelegem cu bișnițarul. Laptele românesc șade în țară și nu-l ia nimeni, noi trebui să-l aruncăm la porci și pe canal", susţine Gheorghe Țintea, fermier.

"Suntem în situația de faliment, să vindem animalele că nu mai avem ce face cu laptele pentru că nu-l mai ia nici o fabrică."

"Am luat legătura cu procesatorii din jude; din păcate, întreaga lor capacitate de producție e ocupată. Asta înseamnă că fermierii vor trebui să-și găsească o altă sursă de livrare a laptelui", a precizat Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.

Am încercat să obținem o explicație și de la reprezentantul procesatorului, dar fără succes.

"Procesatorii care au notificat fermierii privind intenția de a rezilia contractele nu și-au diminuat capacitatea de producție, ceea ce înseamnă că au o altă sursă de aprovizionare", atrage atenţia directorul Direcției Agricole Bihor.

Fermierii susţin că nici autorităţile nu le întind o mână de ajutor.

"Autorităţile amână să scoată legea etichetării din două motive: unu - să nu se aibă o evidență clară a laptelui produs și comercializat în România și doi prin asta încurajează importul de lapte de afară", spune Ioan Cireap.

Unii dintre fermieri vor să dea în judecată procesatorul pentru că nu i-a înştiinţat la timp că nu mai preia laptele. O astfel de situaţie s-a mai petrecut în Bihor în 2014, când un procesator din Satu Mare s-a retras după ce şi-a relocat activitatea în Mureş.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri