László Tőkés contestă propunerea de retragere a decoraţiei "Steaua României"

Data publicării:
tokes

László Tőkés este acuzat de comportament antiromânesc, fapt pentru care Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" l-a considerat nedemn de distincţia acordată pentru meritele sale în izbucnirea revoluţiei de la Timişoara.

László Tőkés, membru în Parlamentul Europei: "Am fost acuzat că aş fi iredentist, că cineva s-ar unelti împotriva integrităţii şi a unităţii ţării. Nu numai că nu o spun, dar nici nu-mi vine în minte să mă gândesc la aşa ceva."

Eurodeputatul spune că demersul Consiliului de Onoare este ilegal, pentru că poziţia apărării nu a fost ascultată. Decizia finală va fi luată de preşedintele Traian Băsescu, cel care, iniţial, i-a acordat această distincţie lui Tőkés în 2009. Fostul episcop spune că şeful statului a trecut printr-un proces similar, atunci când s-a încercat demiterea lui prin referendum: "El dacă doreşte să fie consecvent, ar trebui să apere în tot cazul, statul de drept, legalitatea, şi să nu se facă complice în acest proces ruşinos."

Eurodeputatul social-democrat Corina Creţu a propus retragerea decoraţiei lui Tőkés, după ce acesta a cerut protectorat din partea Ungariei pentru etnicii maghiari din Ardeal. Tőkés spune că acest lucru nu ar fi un pericol pentru integritatea României şi a dat ca exemplu cazul etnicilor germani din Tirolul de Sud, regiune autonomă din Italia, asupra cărora Austria exercita statut de stat garant.

"Din aceasta se trage concluzia că eu, în mod colonial, aş vrea să transform Transilvania într-un protectorat maghiar. Este chiar caraghios, şi eu cred că astea sunt numai pretexte", susţine László Tőkés.

Eurodeputatul declară că săptămâna viitoare va ataca în contencios administrativ decizia Comisiei de a iniţia retragerea Stelei României.

reporter: Orsolya Nagy
operator: József Fehér

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri