László Tőkés, proces la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru "Steaua României"

Data actualizării: Data publicării:
TOKES_2

Europarlamentarul László Tőkés nu renunţă la luptă în cazul Ordinului Naţional "Steaua României" în Grad de Cavaler, distincţie ce i-a fost retrasă în 2016 printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Liderul Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania a contestat decizia în instanţă, dar Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea ca neîntemeiată. László Tőkés susține că nu a primit motivarea sentinței pe care a decis apoi să o atace la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Europarlamentarul maghiar consideră nelegală retragerea distincției și se consideră discriminat în comparație cu alte persoane, printre care fostul premier Adrian Năstase. Deși acestea au fost condamnate şi au fost în închisoare, decorațiile nu le-au fost retrase, spune Tőkés.

"În cazul meu, în cazul distincției "Steaua României" a fost sabotată, dar se pune și problema retragerii distincțiilor de la acele persoane care au devenit nedemne pentru distincțiile de stat, cum ar fi Adrian Năstase și așa mai departe, în cazul cărora nu se face niciun pas."

"Domnul László Tőkés a fost sancționat pentru o declarație, deci nu există nicio bază legală, să nu mai vorbim despre faptul că este vădit discriminat față de fostul prim-ministru, Adrian Năstase, și încă treisprezece persoane care au fost condamnate. Anul acesta, de la începutul lunii februarie așteptăm ca Înalta Curte de Casație și Justiție să se apuce de treabă, să facă ceva, dar deocamdată bate pasul pe loc", a declarat Előd Kincses, avocatul lui László Tőkés.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri