Laszlo Tokes: "Suntem hotărâţi să ne folosim de mijloacele nesupunerii civice"

Data publicării:
BETA tokes

Mulţumit de zecile de mii de oameni care au format un lanţ viu de-a lugul a 55 de kilometri în judeţul Covasna, Laszlo Tokes a catalogat marşul secuilor de duminica trecută drept o demonstraţie de succes.

"Alte manifestări vor urma în felul similar, ba chiar suntem gata să ne ducem şi să demonstrăm în capitala ţării, la Bucureşti", susţine László Tőkés, deputat în Parlamentul European.

Pe lângă acţiuni de stradă, Tokes spune că maghiarii pot utiliza şi alte metode ca să obţină autonomia Ţinutului Secuiesc. "Suntem hotărâţi să ne folosim de mijloacele nesupunerii civice, dacă suntem nevoiţi, şi acestea sunt metode acceptate, legitime în ţările democratice." 

Eurodeputatul susţine că, pe lângă Ţinutul Secuiesc, pot deveni autonome şi Banatul, Oltenia sau Dobrogea. "Nu ne gândim numai la autonomii pe bază etnică, ci la diferite autonomii regionale, care ar fi în folosul întregii ţări."

Referindu-se şi la protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, Tokes a precizat că a fost unul dintre iniţiatorii unei legi europene care ar interzice folosirea cianurilor în minerit.

Europarlamentarul a promis că, în curând, se va implica în organizarea unor proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană. 

reporter: Orsolya Nagy
operator: Cristian Rusu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri