László Tőkés: UDMR a avut o înţelegere secretă cu PSD ca să nu fiu primit pe listele pentru europarlamentare

Data publicării:
tokes

La alegerile europarlamentare din luna mai, UDMR a primit susţinerea a 6,3% dintre votanţi şi a câştigat două mandate în Parlamentul European. László Tőkés este de părere că formaţiunea etnicilor maghiari a pierdut faţă de scrutinul din 2009, când a trimis trei reprezentanţi la Bruxelles, cu votul a aproape 9% dintre români. În opinia lui Tokes, de vină este chiar UDMR, care acum nu l-a mai vrut pe lista de candidaţi.

"Este absurd, şi chiar scandalos şi revoltător, că fratele cel mare maghiar, UDMR, nu stă de vorbă cu ceilalţi reprezentanţi ai ungurimii, de exemplu cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania", spune László Tőkés, deputat Fidesz în Parlamentul European.

Europarlamentarul susţine că UDMR a avut o înţelegere secretă cu PSD de a-l exclude de pe liste. În opinia lui Tőkés, acest fapt este demonstrat chiar de declaraţiile premierului Victor Ponta în materialele electorale din timpul europarlamentarelor:

"Condamnarea atacurilor la adresa României şi a atacurilor ţărilor separatiste lansate de László Tőkés, solicitarea retragerii Ordinului Naţional Steaua României lui László Tőkés."

Tőkés l-a lăudat pe primul-ministru ungar Viktor Orban, care i-a propus un loc eligibil pe lista partidului de guvernământ din ţara vecină.

"Înţelepciunea domnului prim-ministru Orbán Viktor a salvat acel loc la care UDMR, după părerea noastră, a renunţat."

Chiar dacă acum reprezintă un partid din Ungaria, Laszlo Tokes se declară deputat al maghiarilor din Transilvania, pentru drepturile cărora va lupta în continuare.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Cipri Platona

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri