Sari la conținut

Lecţie de istorie alături de păpuşi gigant

Fiecare din cele opt păpuşi a reprezentat câte un membru al familiei regale maghiare. Ele au fost aduse la Oradea de teatrul din localitatea maghiară Székesfehérvár. Sâmbătă, în prezenţa a zeci de copii, figurinele au interpretat momentul încoronării regelui maghiar Ladislau, considerat întemeietorul episcopiei Oradei.

Éva Zalder, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic Sfântul Ladislau: "Prea puțini au fost acei fericiți care au putut să vadă spectacolul. Ne-am gândit că chiar dacă nu în splendoarea sa și în amplitudinea sa, câteva aspecte, câteva momente din acest spectacol vor fi arătate."

Uriaşele figurine au fost făcute din plastic şi aşezate pe un schelet din metal care se mișcă pe roți. Hainele le-au fost create de către elevii mai multor școli din Ungaria.

"Ideea păpușilor uriașe nu a fost inventată de noi. Ele sunt folosite peste tot în Europa. Eu le-am văzut în Spania, la o paradă istorică. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc că și regii noștri maghiari merită să fie imortalizați în asemenea păpuși", explică János Szikora, directorul teatrului din Székesfehérvár, Ungaria.

Gazda evenimentului, Episcopia Romano-Catolică a dorit ca prin acest spectacol să popularizeze ideea de familie şi să ofere o lecţie de istorie pe placul copiilor.

"Ei au fost o familie închegată, o familie care a clădit pe fundamente solide și au putut să facă mult și pentru comunitate, pentru poporul în slujba căruia au fost. E important ca și noi, și familiile de astăzi să recunoaștem acest lucru", susţine László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea.

La finalul evenimentului, copiii au putut să se apropie de păpuși, alături de care s-au fotografiat.

Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş