Lecţii despre asteroizi, în Cetatea din Oradea

Data publicării:
asteroid Day

În urmă cu mai bine de 100 de ani, Pământul era martorul celei mai puternice explozii din istorie, produsă deasupra Siberiei, la Tunguska. Pe 30 iunie 1908, dezintegrarea în atmosferă a unui meteorit de mari dimensiuni a produs o cantitate colosală de energie - de 1.000 de ori mai mare decat cea a bombei nucleare de la Hiroshima. În amintirea acelui cataclism, din acest an, în ultima zi a lunii iunie este marcată Ziua Asteroizilor. Acțiuni dedicate acestui eveniment au fost organizate și în Oradea, orașul primului meridian zero.

Acțiunile organizate în Cetatea din Oradea cu ocazia Zilei Asteroizilor au fost adresate copiilor. Pasionați de spațiul cosmic, aceștia au învățat despre pericolul în care s-ar afla Pământul dacă un astfel de corp ceresc ar intra în atmosferă.

"Pot fi (n.r. - asteroizii) destul de periculoși pentru că, în funcție de mărimea lor, pot cădea pe Pământ și să facă destul de mari pagube", spune un adolescent.

"Aici învățăm diferite lucruri despre Univers, despre sistemul nostru solar, despre stele noi, care acum se nasc", dezvăluie altul.

"Am mers și pe tonul optimist, adică ce putem să învățăm, cum ne putem apăra și, mai ales, de ce nu, dacă nu am putea să și folosim asteroizii, pentru că ei conțin o mulțime de minerale care ne sunt foarte necesare pe Pământ", explică Nicoleta Pazmany, președinta Asociației Meridian Zero.

Cei mici au fost implicați în activități creative și jocuri.

"Îmi plac jocurile astea, pentru că am cu cine să le joc. Cum este și aici, sunt niște cartonașe și îți explică unele lucruri mai importante", spune unul dintre copii.

"Cu alți copii am mai făcut jocuri, am avut o sesiune de prezentări în care le-am arătat și un filmuleț despre impactul și ce efecte au asteroizii și cum putem să ne ferim și ce putem face în acest scop", a detaliat Anamaria Georgieș, membră a Asociației Meridian Zero.

În România, cosmonautul Dumitru Prunariu este principalul susţinător al evenimentului Ziua Asteroizilor.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri