Lectura pe internet, preferată de tineri în detrimentul cărţilor

Data publicării:
lectia de carte

Principala scuză invocată de cei mai mulţi când vine vorba de mersul la bibliotecă sau lectură este lipsa de timp. De aceea cărţile de pe rafturile de acasă sunt mai mult de decor.

"- Vă e dor să citiţi? - Da, numai nu am timp. Citesc cu copiii lecţiile."

"- La bibliotecă mai mergeţi? - Nu prea că lucrez şi nu am timp."

"Citesc zilnic, în baie. Trei, patru, cinci pagini."

Cel mai mult se citeşte pe internet. O recunoaşte şi orădeanca Adela Gomboş. Tânăra de 25 de ani e organizatoare de evenimente iar meseria o face să fie mereu pe fugă.

"Din păcate, nu am mai ajuns de câţiva ani la bibliotecă, însă, din fericire, avem internetul la dispoziţie cu o serie de librării online care îmi pun la dispoziţie tot ceea ce am nevoie", spune Adela Gomboş, organizatoare de evenimente.

Superficialitatea cu care este tratată lectura a început să aibă efecte negative, spun criticii literari.

"Asta este o involuţie a oamenilor de azi nu numai în România, ci şi în ţările civilizate, când oamenii renunţă la plăcerile delicate şi care cer să îndeplineşti un anumit ritual: să te aşezi într-un fotoliu, să deschizi paginile unei cărţi, să parcurgi rândurile, să încerci să îţi reprezinţi în minte ceea ce descrie scriitorul", explică Alex Ştefănescu, critic literar.

Situaţia este confirmată şi de statisticile Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai din Oradea. Chiar dacă în luna septembrie numărul de înscrişi a crescut faţă de începutul anului, ajungând la 1698, cei mai mulţi abonaţi sunt elevii şi studenţii şi nu cei cu vârstă cuprinsă între 25 şi 40 de ani.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Darius Pop, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri