Sari la conținut

Legea antifumat crește numărul de terase. În Oradea a crescut de 10 ori numărul cererilor pentru extinderea teraselor

În zona pietonală a Oradei terasele au fost pline încă de la instalarea lor, la sfârșit de martie, deși temperaturile exterioare treceau rar de 15 grade. Clienți fumători s-au mutat din interiorul localurilor la mesele amplasate în aer liber.

"Erau cu gecile pe ei și tremurau, dar stăteau doar să fumeze. Este în mare parte o salvare toate terasele pentru toată lumea care este fumător", spune Marton Balaj, reprezentantul unui local din Oradea.

"În exterior unde se poate fuma. Sunt fumător și mă adaptez legilor; cum alte țări au putut să aplice legea, cu mici probleme la început, așa trebuie să întrăm și noi în rând cu lumea."

"Îmi aleg în afară pentru că nu vreau să deranjez pe altul până la urmă, dar nu mă deranjează că sunt afară."

Ca să respecte legea, dar și să își păstreze clienții fumători, patronii de localuri au cerut primăriei să le acorde mai multe spații pentru amplasarea teraselor. Solicitările au fost chiar și de 10 ori mai multe, în condițiile în care anul trecut în oraș existau 118 terase, pe 2000 de metri pătrați.

"Anul trecut, în perioada ianuarie-aprilie am avut trei solicitări de prelungire de terasă care existau și înainte și nici o solicitare de amenajare de terase noi. În acest an, în ianuarie-aprilie am avut 8 solicitări de amenajare de terase și 35 de solicitări de prelungire a teraselor", a anunţat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Spațiul ce va fi alocat fiecărui solicitant este limitat, spun specialiștii.

"Pe lângă faptul că primăvara este mai timpurie decât anul trecut, din cauza acestei legi antifumat foarte mulți proprietari care au spații de alimentație publice au dorit să iasă cu structurile de terase pe domeniul public. Spațiul este limitat, dar noi în fiecare an reînoim aceste autorizații de amplasare și funcționare. S-ar putea ca anul acesta să fie magazin, la anul să fie spațiu de alimentație publică. Atunci, cel care a avut o terasă extinsă s-ar putea ca la anul să nu poată beneficia de ea extinsă, se va restrânge", spune Adriana Lipoveanu, arhitectul șef al Oradei.

Ca să se adapteze rigorilor legii antifumat, unii patroni vor să transforme curțile interioare și structura localurilor pentru ca fumătorii să aibă mese alocate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță